Wapens

Als er in je omgeving geweld is gebruikt, of als je je bedreigd voelt, is een wapen een makkelijke manier om snel je weerbaarheid te vergroten. Toch? Ik ken een aantal meisjes die na wat enge verhalen een mes hebben aangeschaft. Voor je daaraan begint, heb ik hier 8 punten om aan te denken:

1. Als je het niet bij je hebt, heb je er niks aan

Je zult je wapen altijd moeten dragen, want anders heb je het natuurlijk net niet bij je als je in de problemen komt.

2. Je moet je wapen in stelling kunnen brengen

Ik ga er vanuit dat als ik me ooit moet verdedigen, dit een complete verrassing zal zijn. Concreet gezegd: waarschijnlijk heb ik de eerste klap dan al te pakken. Waarom? Omdat als ik het aan had zien komen, ik al lang weggeweest zou zijn.

Dat betekent dat je je wapen nog zult moeten pakken als de aanval al begonnen is. Onderin een handtasje is dus niet een handige plek. Bovendien heb je tenminste 1 hand nodig om je mes of wat dan ook te pakken, voor je het überhaupt kunt gebruiken. Dus die hand kun je al niet meer gebruiken om je te verdedigen.

3. Je moet je wapen weten te gebruiken

Wapens zijn rare dingen. Geef iemand een stok of een zwaard in handen, en ze kunnen ineens niet meer normaal bewegen.

Voor verdediging met je blote handen hebben we wel wat ingebouwde programma’s in het oudste gedeelte van onze hersenen. Die kunnen je nog wel helpen als je helemaal in paniek bent.

Maar wapens zijn vrij recente uitvindingen. Daar moet je dus mee om leren gaan. Elke amateur kan met een mes flinke schade toebrengen, dus je moet een aanvaller met een mes nooit onderschatten. Maar je moet ook nooit jezelf overschatten. Als je niet met je wapen kunt omgaan, kan het eerder een nadeel dan een voordeel zijn.

Iemand die niet weet wat ie doet, hoeft met een mes nog geen onoverkomelijk obstakel te zijn. Iemand die wel weet wat ie doet, kan met een opgerolde krant nog een ernstig gevaar zijn.

4. Je zult je wapen moeten gebruiken

Je denkt misschien dat je alleen kunt dreigen, maar dat zien mensen zo aan je. En dus moet je bereid zijn ook echt toe te steken. Je moet er op voorbereid zijn dat je je mes in iemand anders’ lichaam steekt, en daarmee grote kans maakt hem dood te maken.

En als je daar vooraf niet goed over hebt nagedacht, is de kans groot dat je dat niet kunt. Je aarzelt, je durft niet meer, je kunt het mentaal niet meer aan – en dan ben je nog verder van huis.

5. Een wapen kan je worden afgepakt

En dan heb je echt een probleem. Want als je een wapen gebruikt, weet die ander dat het écht menens is. Dat het een gevecht van leven op dood is. En dan zal hij niet aarzelen om je eigen wapen tegen je te gebruiken.

6. Een wapen verhoogt de kans op geweld

Mensen die een wapen bij zich hebben, zijn, bewust of niet, eerder geneigd hun zin door te drukken. Ze zijn minder geneigd tot compromissen en zijn meer bereid een confrontatie aan te gaan.

Voor vuurwapens begint daar nu ook onderzoek over naar buiten te komen. Mensen met een vuurwapen maken meer geweld mee dan mensen zonder wapen.

7. Een wapen betekent ‘voorbedachte rade’

‘Voorbedachte rade’ is het verschil tussen doodslag en moord. Doodslag is, grof gezegd, het vonnis als je in een plotseling ontstane situatie een ander dood maakt. Moord is als je het gepland hebt – en dat wordt veel zwaarder bestraft. Het dragen van een wapen werd nog dit jaar door een rechter aangewezen als indicatie van voorbedachte rade.

8. Oh ja, wapens zijn verboden

Wapens zijn verboden in Nederland. Dat geldt niet alleen voor messen en vuurwapens, maar ook voor:

“Voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij zijn bestemd om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen en die niet onder een van de andere categorieën vallen.” Wet Wapens en Munitie, artikel 2.1

Dus ook als je op honkbal zit, is je honkbalknuppel een wapen als je hem op vrijdagavond meeneemt naar de kroeg terwijl er geen training of andere goede reden is waarom je hem bij je zou moeten hebben.

Vertrouwen

Ik raad niemand aan met een mes of ander wapen over straat te gaan (totdat de zombie apocalyps uitbreekt, dan zou ik zeggen, neem alles mee wat je kunt dragen).

Als je een wapen bij je hebt, verleg je eigenlijk je vertrouwen van jezelf naar dat wapen. Dat maakt kennelijk het verschil tussen of je het wel of niet redt. Maar wat gebeurt er dan als je niet bij je wapen kunt of als het wordt afgepakt? Is het dan over?

Zoals met alle aspecten van zelfverdediging geldt ook hier: denk erover na. Probeer van tevoren te begrijpen wat de consequenties zijn, want op het moment zelf is het te laat.

Oh ja. En ik houd niet van messen. En ook niet van vuurwapens. Weg met die troep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *