Als je vriend je slaat

De politie komt aan bij een eengezinswoning. Een van de kinderen heeft 112 gebeld omdat hun moeder wordt geslagen door hun vader. Zodra de moeder de politieagent ziet, wordt ze woest en begint de agent te slaan.

Eh, wacht, wat?

Defect

Als ik een stofzuiger koop, en in plaats van dat hij stofzuigt, spuugt ie mijn hele appartement onder de troep, dan is die stofzuiger defect. Dan breng ik hem terug en krijg ik een nieuwe.

Wij mannen zijn ervoor gemaakt om jullie, vrouwen, te beschermen.

Als een man jou slaat in plaats van je te beschermen tegen mensen die jou zouden willen slaan:

dan is hij defect.

Deze man is stuk.

Als een man je één keer slaat, dan dump je hem, en dan zoek je een echte man.

Doe je dat niet, dan ga je dood.

Maar misschien wordt het beter!

Nee, het wordt niet beter. Het wordt alleen maar erger. Als hij je slaat en je gaat niet direct weg, dan zeg je hem daarmee: “Ik vind dit goed.”

Maar ik kan hem veranderen!

Nee, dat kun je niet. Hulpverleners moeten dit soort dingen dagelijks aanhoren, tot ze er ziek van worden. Het wordt nooit beter. Dat is de waarheid van huiselijk geweld.

Een man die het tegenovergestelde doet van waar hij voor gemaakt is, dat is niet zo maar een klein beetje verkeerd, daar zit iets echt heel erg mis.

Stel je voor: een groep mensen in de prehistorie. Er komt een sabeltandtijger aan. De mannen staan klaar om de vrouwen, kinderen en ouderen te beschermen. De sabeltandtijger slaat toe! En plotseling draait een van de mannen zich om, en begint een vrouw te slaan.

Iedereen vindt dit belachelijk. Waarom zouden we het in onze hedendaagse wereld dan ineens accepteren?

Het verhaal bovenaan deze post is niet door mij verzonnen. In een relatie passen mensen zich aan elkaar aan. Maar iemand die zo defect is dat hij het tegenovergestelde doet van wat hij moet doen, zal zich niet aanpassen. Dus past de vrouw zich aan. En zo wordt een gezonde vrouw zelf defect.

Veel vrouwen ontkennen dat hun man defect is. Ze gaan op zoek naar “het goede” dat volgens hen nog in hun man zit. Of ze worden boos op mensen die wel zien wat er aan de hand is. Dit is een echt probleem.

Huiselijk geweld en kinderen

Want mocht je denken dat het een goed idee is om kinderen met zo’n man te nemen, of bij hem te blijven als je kinderen hebt: kinderen kunnen niet zoveel klappen verdragen als jij. Dus die gaan als eerste dood.

Ik vertel je dit niet om je bang te maken. Ik vertel je dit om je te laten zien hoe ernstig dit is, zodat je begrijpt hoe belangrijk het is dat je zo vroeg mogelijk bij zo’n kapotte man weggaat.

Ontsnappen

Doe je dat niet, dan zul je moeten ontsnappen, en daar heb je hulp van politie en andere instanties bij nodig. Meer informatie vind je op de site van Stichting Huiselijk Geweld.

Zit je dus al in zo’n relatie, dan heb je echt hulp nodig. Laat hem niet merken dat je wilt vertrekken. Neem in het geheim contact op met de Stichting Huiselijk Geweld en/of de politie en laat hen je adviseren.

Signalen

Het liefst ben je natuurlijk nog eerder weg bij zo’n man. Gelukkig zijn er nog meer signalen dat er iets fout zit. Let op: ook hierbij is het belangrijk dat je bij de eerste tekenen weggaat. Zit je al in zo’n relatie, neem dan – in het geheim – contact op met Stichting Huiselijk geweld of de politie.

1. Jaloezie
Wil hij controleren waar je bent en met wie je omgaat? Is hij bezitterig? Controleert hij je geld en verbiedt hij je dingen? Weggaan.

2. Stemming
Heeft hij stemmingswisselingen? Wordt hij plotseling heel charmant of juist boos? Ga bij hem weg.

3. Dominantie
Dominantie heeft geen plaats in een relatie. Het is een groepsproces, en niet iets voor tussen jou en hem. Als een man dominant wil zijn tegenover jou: ga bij hem weg.

4. Verbale agressie
Praat hij kleinerend tegen je? Kraakt hij je af? Scheldt hij je uit? Weggaan.

5. Schreeuwen
Schreeuwt hij tegen je? Weggaan.

Geen tweede kans. Geen aankondiging. Geen dreiging. Geen ultimatum. Weggaan.

Luister naar je instinct. Een hertje op de savanne zegt ook niet: “Hee, een leeuw. Maar diep van binnen is hij vast goed!”

Jij verdient beter

Ja. Jij verdient beter.

Jij verdient een echte man, geen kapotte.

Oh en even over al die mythes dat aardige mannen saai zijn: dat zijn verhalen die zijn verzonnen door vrouwen die niet de moed hebben gehad om voor een echte man te kiezen. Zij zien liever dat andere vrouwen ook lijden in plaats van dat ze iets veranderen aan hun leven en anderen een goed advies geven.

Ja, dat is hard. Maar het is wel zo.

Ook voor jou is er een echte man

Er zijn zat leuke, aardige, echte mannen. Mannen die voor jou zorgen, die sterker zijn dan jij kunt vermoeden, die je blijven verrassen – en die jou beschermen tegen het kwaad dat anderen zouden willen doen.

Zorg eens goed voor jezelf. Trakteer jezelf op een niet-defecte man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *