zelfverdediging

Cursus zelfverdediging voor vrouwen

8 lessen van 1 uur

Hoe herken je gevaar? Hoe kun je vervelende situaties vermijden? Wat moet je met die opdringerige collega? Hoe kun je jezelf verdedigen tegen een man die geen “nee” wil horen? Hoe ga je om met woede of angst?

Zelfverdediging bij udemushi is probleemgestuurd. Dat betekent dat je niet 100 technieken uit je hoofd gaat leren; we gaan samen kijken naar wat het probleem is – en daar oplossingen voor verzinnen. Van preventie tot nazorg, en alles er tussenin.

Wat leer je bij deze cursus?
Elke cursus en elke les wordt aangepast aan de behoeften van de deelnemers. Daardoor kan de inhoud enigszins verschillen per cursus. De volgende zaken komen over het algemeen aan bod:

 • Persoonlijke ruimte aangeven en innnemen
 • Gevaar zien aankomen en vermijden
 • Hoe daders te werk gaan en wat je daartegen kunt doen
 • Veelvoorkomende problemen bij zelfverdediging + oplossingen
 • Je natuurlijke gevechtsvaardigheden benutten
 • Slaan, stoten, targeting en krachtontwikkeling
 • Waarom mensen bevriezen, en hoe je daar weer uitkomt
 • Improviseren
 • Minder last hebben van angst
 • Lessen uit zelfverdediging toepassen in de rest van je leven
 • Leven in meer ontspanning!

Voor wie is de cursus bedoeld?
Vrouwen en meisjes vanaf ongeveer 13 jaar. De cursus gaat niet alleen over fysieke oefeningen, maar vraagt ook wel wat inzicht van je – bijvoorbeeld in sociale situaties. Hoe oud je moet zijn om de theorie te kunnen snappen, verschilt natuurlijk per persoon. Daarom staat er “ongeveer”. Kun je mijn blog prima lezen? Dan kun je de les waarschijnlijk ook goed volgen.

Waar worden de lessen gegeven?
De lessen worden gegeven in de sportzaal aan de Deken Roesstraat 2, een zijstraat van de Biltstraat in Utrecht.

Wie is de trainer?
De trainer is Valeer Damen. Kijk voor meer informatie op de pagina over udemushi.

Wat kost het?
De cursus kost 115 euro per persoon. Udemushi zelfverdediging wordt ondersteund door de gemeente Utrecht. Deelnemers met een geldige U-pas kunnen hun persoonlijk budget gebruiken om het lesgeld te betalen.

Wat heb je nodig?
Er is geen kledingvoorschrift, behalve schoenen die je niet buiten draagt. Het is belangrijk een oude trui of vest te dragen, waar aan getrokken mag worden.

Wanneer wordt de cursus gegeven?
De cursus wordt drie keer per jaar gegeven. Wel verzoek ik je alleen naar de cursus te komen als je volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19. Door de aard van zelfverdedigingslessen bestaat er nog steeds een risico, dus realiseer je dat het risico, ook als je gevaccineerd bent, niet 0 is. De cursus voor najaar 2022 zit vol. De volgende cursus start eind april 2023.

De cursus bestaat uit 8 maandagen, van 20:00 tot 21:00. In de vakanties is er geen les.

Meedoen?
Via de button ga je naar het inschrijfformulier.