Uitgelicht bericht

Waar te beginnen?

kaart met locatieBen je nieuw op dit blog en weet je niet goed waar je moet beginnen? Hieronder heb ik een lijst gemaakt van de belangrijkste onderwerpen en de berichten waar je mee kunt starten.

Dit blog is bedoeld als het meest uitgebreide kenniscentrum van Nederland over (seksueel) geweld tegen vrouwen. Niet in de vorm van cijfers en rapporten, maar voor jou, om direct te kunnen beginnen met werken aan een vrijer, veiliger en gelukkiger leven.
Lees verder

Revictimisatie

Revictimisatie“Revictimisatie” betekent: opnieuw slachtoffer worden. Seksueel geweld is zo ongeveer het meest verschrikkelijke wat je een ander mens aan kunt doen, dus we denken natuurlijk het liefst dat verkrachting iets is waar je maar één keer slachtoffer van wordt.

Maar juist bij seksueel geweld komt het vaker voor dat mensen keer op keer slachtoffer worden. Sterker nog: indicatie nummer 1 dat je slachtoffer gaat worden van seksueel geweld, is als je eerder slachtoffer bent geweest van seksueel misbruik.

Het is dus essentieel dat we met deze kennis iets doen. Het is niet alleen van belang dat mensen die slachtoffer zijn geworden de juiste zorg krijgen; juist deze mensen hebben extra aandacht nodig om te voorkomen dat deze verschrikking ze nog een keer wordt aangedaan.
Lees verder

Hoe spiritueel ben jij?

Rode vlaggen voor kwakzalverijZelfverdediging is heel praktisch – en altijd al geweest. Het gaat over leven en dood en over het voorkomen van lijden, dus alles wat je leert, moet een hoge kans van slagen hebben. Daarom probeer ik alles wat ik in de lessen en in deze artikelen stop, zoveel mogelijk te baseren op wetenschap, ervaring, en onderbouwde redenaties.

Toch is het al heel lang zo dat beoefenaars het idee hebben dat zelfverdediging meer toevoegt aan hun leven dan alleen een hogere overlevingskans. Wat voor bijkomende voordelen zijn er, en op welke risico’s moet je voorbereid zijn?
Lees verder

Twee soorten intuïtie

Spider-Man's spider sense

Spider-Man heeft de “spider sense” waardoor hij weet of er gevaar dreigt.

Vroeger dachten we dat intuïtie iets magisch was: de stem van geesten, goden of andere bovennatuurlijke wezens. Zelfs nu nog bestaat het sprookje dat mensen normaal gesproken maar 10% van hun hersenen gebruiken. Dat is niet zo: misschien ben je je maar bewust van 10% van wat er in je hoofd gebeurt, maar de rest staat ook gewoon aan en is constant aan het werk.

Wat we nu begrijpen van intuïtie, is dat het net zo slim en logisch werkt als bewust nadenken, maar dan zonder dat we door hebben dat het gebeurt. En de antwoorden die intuitie ons geeft, komen niet in de vorm van een rationeel inzicht maar een gevoel. Leren luisteren naar wat dat gevoel zegt is essentieel om goed voor jezelf te kunnen zorgen.

Maar eigenlijk zijn er twee soorten intuitie die gebruik maken van diezelfde stem. Hoe weet je dan naar welke je luistert?
Lees verder

Lessons learned: watersnoodramp en zelfverdediging

Overstroming in Duitsland 2021Afgelopen week was ik in Duitsland voor een congres over de watersnoodramp van juli 2021. Bij de analyse van de ramp werd het duidelijk dat zo’n ramp ook in Nederland gaat gebeuren; is het niet dit jaar dan wel volgend jaar of het jaar daarop. En dat het waarschijnlijk een stuk ernstiger gaat zijn dan in Duitsland. In mijn vorige blogpost heb ik al een heel aantal maatregelen genoemd die voor jou belangrijk zijn als het hier ook los gaat.

Een van de thema’s die steeds terugkwamen is hoe mensen reageren in extreme situaties. Dat is natuurlijk zeer relevant voor zelfverdediging. Want het allerbelangrijkste in zelfverdediging ben jij zelf.
Lees verder

Meerdaagse stroomuitval komt eraan

Een vuurplaats in de zomer, een waaier in de winterAls de stroom even uitvalt, is dat vervelend, maar de meeste apparaten hebben tegenwoordig wel een interne batterij die het even vol houdt. Problematischer wordt het als de stroom vele uren of zelfs hele dagen uitvalt. Dan gaat het niet meer alleen om comfort en gemak, maar om je eigen veiligheid.

Het lijkt misschien gek dat in deze moderne tijd nog stroomuitval kan optreden, maar dat is helaas wel een heel realistisch gevaar. In Duitsland worden er al jaren voorbereidingen getroffen, en in Engeland is aangekondigd dat er deze winter zeker meerdaagse stroomuitval gaat plaatsvinden. Daarom hier een aantal zaken die voor jou belangrijk zijn.
Lees verder

Zelfverdediging is altijd politiek

Moties in de Tweede KamerHet was voor veel mensen een schok toen onlangs in Amerika het recht op abortus werd afgenomen. Het hooggerechtshof oordeelde dat staten zelf mochten bepalen om abortus strafbaar te maken – en dat deden een aantal staten dan ook. Op harde, fundamentalistische wijze. Voor heel veel mensen werd abortus verboden – zonder uitzonderingen.

Maar toch hadden we dit makkelijk kunnen zien aankomen. Er werd al heel, heel lang voor gewaarschuwd. Hoe heeft het dan toch zo ver kunnen komen? En hoe groot is de kans dat het hier ook gaat gebeuren?

Trigger warning voor wreedheid rond abortus.
Lees verder

De missende trede

gebroken trapIn het recht ben je onschuldig tot je schuld is bewezen in een rechtbank. Zouden we zo eigenlijk allemaal moeten denken? Is het van belang om alle factoren die hebben geleid tot een bepaalde situatie in acht te nemen, en daarna pas tot een empathische conclusie te komen?

De conflicten tussen verschillende groepen in de samenleving loopt hoog op, maar er zijn ook een aantal stemmen die oproepen de kalmte te bewaren, de rechtszaken of onderzoeken af te wachten, en vooral te blijven praten met alle partijen. Op het eerste gezicht lijkt daar niks mis mee – maar er zijn toch redenen waarom dat niet altijd een eerlijke weg is.
Lees verder

De enige uitweg is omhoog

De enige uitweg is omhoogKijk op nieuwssites en de ellende vliegt je om de oren. Vaak vragen we ons pas af “waarom kijk ik dit eigenlijk?” als het ons eigenlijk al teveel is geworden. We vinden vaak dat we niet weg mogen kijken omdat we toch iets aan de ellende in de wereld zouden moeten doen.

Maar dat heeft dan ook alleen zin als er ook echt iets is wat je kunt doen. In veel gevallen is er natuurlijk niet echt veel wat je kunt doen, behalve: ervan leren. De grootste macht die we hebben is ons stemrecht, en van politiek nieuws kun je leren op wie je zou willen stemmen. Ander nieuws leert je misschien iets over de dingen waar je voor op moet passen, zodat je een zo vrij, veilig en gelukkig leven kunt leiden.
Lees verder

Wat is geweld?

Stop de speerIn het vakgebied van persoonlijke veiligheid weten we inmiddels veel over geweld. We kunnen het indelen naar categorie, naar heftigheid, naar doel; we weten hoe de verschillende typen geweld normaal gesproken verlopen en we weten wat wel en niet werkt.

Maar buiten onze groep van professionals lijkt er maar weinig bekend te zijn en doen de grootste misverstanden de ronde. Zelfs het woord “geweld” roept al heftige emoties op, en er wordt heen en weer gediscussieerd alsof dit hele vakgebied niet bestaat. Kennelijk zijn we dus niet zo goed in onze kennis delen met de maatschappij.

Op dit blog deel ik steeds stukjes van die kennis. Maar eigenlijk is het wel eens goed om met de grote vraag te beginnen: wat is geweld nou eigenlijk?
Lees verder

De “vrouwendivisie” is er voor mannen

Rode kaartBij bijna alle sporten nemen vrouwen en mannen apart deel. De verklaring die hiervoor meestal wordt gegeven, is dat mannen een bepaalde sport deden, en dat ze uiteindelijk inzagen dat het voor vrouwen ook gezond en leuk is om die sport te doen. Dus werd er een aparte “vrouwendivisie” opgericht, zodat vrouwen ook konden sporten. Ze kregen een aparte categorie omdat vrouwen natuurlijk nooit zo snel, goed of sterk zouden kunnen zijn als mannen. Omdat hun heupen anders zijn, omdat ze minder spieren hebben, enzovoort.

Een klein probleem met deze verklaring: hij klopt niet.
Lees verder