Uitgelicht bericht

Waar te beginnen?

kaart met locatieBen je nieuw op dit blog en weet je niet goed waar je moet beginnen? Hieronder heb ik een lijst gemaakt van de belangrijkste onderwerpen en de berichten waar je mee kunt starten.

Dit blog is bedoeld als het meest uitgebreide kenniscentrum van Nederland over (seksueel) geweld tegen vrouwen. Niet in de vorm van cijfers en rapporten, maar voor jou, om direct te kunnen beginnen met werken aan een vrijer, veiliger en gelukkiger leven.
Lees verder

Kinderen en weerbaarheid (trigger waarschuwing)

De gemene karatedocenten uit de serie "Cobra Kai"

De gemene karatedocenten uit de serie “Cobra Kai”

Ik geef zelf geen les aan kinderen. Mijn jongste deelnemers zijn pubers. Maar dat is niet omdat ik niet geloof in zelfverdediging voor jongere kinderen. Lesgeven aan kinderen is simpelweg niet mijn expertise.

Lessen in weerbaarheid moeten afgestemd zijn op degene die les krijgt. Die moet er immers beter van worden. Dat betekent dat je zowel een specifieke inhoud als manier van lesgeven nodig hebt, wil je kinderen lesgeven. Dit artikel is een poging daar wat voorwaarden voor te scheppen.

Trigger waarschuwing: dit artikel bespreekt kindermisbruik.
Lees verder

Hoe bruikbaar zijn martial arts?

jin - kracht die een samenspel is van spierkracht, houding en structuur

“jin” – kracht die een samenspel is van spierkracht, houding en structuur

Alle basisprincipes van zelfverdediging kun je leren in een korte cursus. Maar het is leuk om je hele leven te blijven trainen. Dat leven lang leren kun je vinden in martial arts als karate, wushu, pencak silat, eskrima en vele andere.

Als je eenmaal een cursus zelfverdediging hebt gedaan, zul je martial arts makkelijker begrijpen. Maar je zult ook allerlei dingen gaan zien die haaks staan op wat je geleerd hebt. Sommige onderdelen van martial arts lijken verdacht veel op kwakzalverij. Toch denk ik dat vrijwel alle martial arts afstammen van iets wat ooit heel bruikbaar was. Alleen moet je soms wat graafwerk doen om ze weer bruikbaar te maken.
Lees verder

Maar is het echt een conflict?

HonkbalknuppelConflicten kunnen ons opeten. Op meerdere manieren. We kunnen erin blijven hangen, waardoor we steeds maar weer boos worden en ons stresssysteem nooit rust krijgt. We kunnen ze steeds erger laten worden, en dingen zeggen die onze relaties stuk maken. En ze kunnen ons gevangen houden in een relatie die eigenlijk helemaal niet gezond is. Want een conflict is zélf eigenlijk een soort relatie. Daarom kan het ons heel erg helpen om ons af te vragen: is dit eigenlijk wel echt een conflict?
Lees verder

Seksueel geweld en oplichting deel 2 – hoe ontmasker je de daders?

A confidence trickIn het eerste deel van dit artikel beschreef ik hoe seksueel geweld in de meeste gevallen meer weg heeft van oplichterspraktijken dan van fysiek geweld. Daders maken liever gebruik van hun woorden dan van hun vuisten. In mijn artikel over maatschappelijke veranderingen beschreef ik dan ook dat we moeten ophouden met oplichters als helden af te schilderen.

Er zijn helaas boeken, films en series vol lyrische beschrijvingen van hoe slim, briljant, grappig en, nou ja, “leuk” oplichters zijn. Dus het is lastig om niet in hun praktijken te trappen. Je staat er alleen voor. Wat kun je dan toch doen om te zorgen dat je geen slachtoffer wordt?
Lees verder

5 maatschappelijke maatregelen tegen seksueel geweld

De maatschappij dat ben jijZelfverdediging is individueel en niet afhankelijk van iets of iemand anders. Dat is belangrijk, want je hoeft niet te wachten totdat de wereld gaat veranderen of een ander je gaat helpen. Het betekent dat je voor jezelf mag opkomen en jezelf mag beschermen tegen beschadiging.

Dat betekent niet dat ik vind dat het allemaal wel goed zit in onze maatschappij. Ik denk dat we er allemaal van zouden profiteren als onze cultuur op een aantal punten stevig zou veranderen. Daarom hierbij vijf maatschappelijke veranderingen die belangrijk zijn in de strijd tegen seksueel geweld.
Lees verder

Revictimisatie

Revictimisatie“Revictimisatie” betekent: opnieuw slachtoffer worden. Seksueel geweld is zo ongeveer het meest verschrikkelijke wat je een ander mens aan kunt doen, dus we denken natuurlijk het liefst dat verkrachting iets is waar je maar één keer slachtoffer van wordt.

Maar juist bij seksueel geweld komt het vaker voor dat mensen keer op keer slachtoffer worden. Sterker nog: indicatie nummer 1 dat je slachtoffer gaat worden van seksueel geweld, is als je eerder slachtoffer bent geweest van seksueel misbruik.

Het is dus essentieel dat we met deze kennis iets doen. Het is niet alleen van belang dat mensen die slachtoffer zijn geworden de juiste zorg krijgen; juist deze mensen hebben extra aandacht nodig om te voorkomen dat deze verschrikking ze nog een keer wordt aangedaan.
Lees verder

Hoe spiritueel ben jij?

Rode vlaggen voor kwakzalverijZelfverdediging is heel praktisch – en altijd al geweest. Het gaat over leven en dood en over het voorkomen van lijden, dus alles wat je leert, moet een hoge kans van slagen hebben. Daarom probeer ik alles wat ik in de lessen en in deze artikelen stop, zoveel mogelijk te baseren op wetenschap, ervaring, en onderbouwde redenaties.

Toch is het al heel lang zo dat beoefenaars het idee hebben dat zelfverdediging meer toevoegt aan hun leven dan alleen een hogere overlevingskans. Wat voor bijkomende voordelen zijn er, en op welke risico’s moet je voorbereid zijn?
Lees verder

Twee soorten intuïtie

Spider-Man's spider sense

Spider-Man heeft de “spider sense” waardoor hij weet of er gevaar dreigt.

Vroeger dachten we dat intuïtie iets magisch was: de stem van geesten, goden of andere bovennatuurlijke wezens. Zelfs nu nog bestaat het sprookje dat mensen normaal gesproken maar 10% van hun hersenen gebruiken. Dat is niet zo: misschien ben je je maar bewust van 10% van wat er in je hoofd gebeurt, maar de rest staat ook gewoon aan en is constant aan het werk.

Wat we nu begrijpen van intuïtie, is dat het net zo slim en logisch werkt als bewust nadenken, maar dan zonder dat we door hebben dat het gebeurt. En de antwoorden die intuitie ons geeft, komen niet in de vorm van een rationeel inzicht maar een gevoel. Leren luisteren naar wat dat gevoel zegt is essentieel om goed voor jezelf te kunnen zorgen.

Maar eigenlijk zijn er twee soorten intuitie die gebruik maken van diezelfde stem. Hoe weet je dan naar welke je luistert?
Lees verder

Lessons learned: watersnoodramp en zelfverdediging

Overstroming in Duitsland 2021Afgelopen week was ik in Duitsland voor een congres over de watersnoodramp van juli 2021. Bij de analyse van de ramp werd het duidelijk dat zo’n ramp ook in Nederland gaat gebeuren; is het niet dit jaar dan wel volgend jaar of het jaar daarop. En dat het waarschijnlijk een stuk ernstiger gaat zijn dan in Duitsland. In mijn vorige blogpost heb ik al een heel aantal maatregelen genoemd die voor jou belangrijk zijn als het hier ook los gaat.

Een van de thema’s die steeds terugkwamen is hoe mensen reageren in extreme situaties. Dat is natuurlijk zeer relevant voor zelfverdediging. Want het allerbelangrijkste in zelfverdediging ben jij zelf.
Lees verder

Meerdaagse stroomuitval komt eraan

Een vuurplaats in de zomer, een waaier in de winterAls de stroom even uitvalt, is dat vervelend, maar de meeste apparaten hebben tegenwoordig wel een interne batterij die het even vol houdt. Problematischer wordt het als de stroom vele uren of zelfs hele dagen uitvalt. Dan gaat het niet meer alleen om comfort en gemak, maar om je eigen veiligheid.

Het lijkt misschien gek dat in deze moderne tijd nog stroomuitval kan optreden, maar dat is helaas wel een heel realistisch gevaar. In Duitsland worden er al jaren voorbereidingen getroffen, en in Engeland is aangekondigd dat er deze winter zeker meerdaagse stroomuitval gaat plaatsvinden. Daarom hier een aantal zaken die voor jou belangrijk zijn.
Lees verder