Af en toe krijg ik slachtoffers van huiselijk geweld in de les. Heel af en toe, want in een vroeg stadium herkennen vrouwen de waarschuwingssignalen vaak niet. In een later stadium kunnen ze niet meer veilig dingen voor zichzelf doen – laat staan les nemen in zelfverdediging.
Helaas komt huiselijk geweld veel te vaak voor. Gelukkig kun je er wel iets aan doen, maar dat kan vrijwel alleen preventief. Het gaat er dus om dat je een man uitkiest die niet gewelddadig tegen jou zal worden, en als je 1 of meer waarschuwingssignalen ziet, dat je zo vroeg mogelijk weggaat.
Als je met iemand gaat daten of een relatie begint, heb je natuurlijk altijd sterke gevoelens voor die ander, en hoe langer je in die relatie zit, hoe meer je je gaat hechten aan de ander. Het wordt dus altijd moeilijker om je spullen te pakken en jezelf in veiligheid te brengen.
Zie je dit gebeuren bij een vriendin, dan kan dat heel frustrerend zijn. Jij ziet de ellende al aankomen, maar zij wil toch bij hem blijven, “omdat hij ook heel lief kan zijn”, “omdat hij bezig is te veranderen”, “omdat het vast beter wordt” of om wat voor reden dan ook.
Helaas, het wordt nooit beter.
Daarom is het des te belangrijker dat jij de lijst met waarschuwingssignalen kent – zodat jij niet in diezelfde val trapt.
Vroege waarschuwingssignalen
Dit is een lijst die je in allerlei vormen bij meerdere organisaties ziet. Elk signaal is een rode vlag: je zou onmiddellijk moeten gaan denken “dit klopt niet” en voorbereidingen treffen om de relatie te beëindigen of weg te gaan.
1. In al zijn eerdere relaties was het “haar schuld dat het uitging, want zij was gestoord”. (Of stom, of dom, of wat dan ook.)
2. Geweld is een geaccepteerd onderdeel van zijn leven, bijvoorbeeld vanuit zijn cultuur of sport of de subcultuur waar hij mee omgaat. Als geweld als ‘normaal’ onderdeel van zijn leven wordt beschouwd, dan ligt het dus ook op tafel om als optie gebruikt te worden.
Dit zijn dingen waar je al vrij vroeg achter kunt komen. Misschien heeft hij er een verklaring voor, maar het is aan jou om te bepalen of het een verklaring of een smoes is. Als je zélf een verklaring of excuus gaat verzinnen, dan weet je al helemaal dat er iets goed verkeerd zit.
3. Hij is jaloers. Hij wil weten met wie je omgaat en hij wil niet dat je met vriendinnen of andere mannen omgaat.
4. Hij wil weten wat je met je geld doet. Hij wil bepalen hoeveel geld je krijgt en wat je daarmee mag doen.
5. Hij wil weten of bepalen wat je doet en waar je bent. Hij belt steeds, vraagt waar je bent, kijkt op je mobieltje, leest je mail of controleert wat er allemaal op je facebook gebeurt.
Dit zijn allemaal onderdelen van een poging je af te snijden van je vrienden, familie, of mogelijkheden. Waarom zou iemand die van jou houdt dat doen? Dit gaat over het beperken van jouw vrijheid.
Waarom zou je de vrijheid beperken van iemand van wie je houdt? Je wilt toch juist alleen nog maar méér zien van wie die persoon is, omdat dát nou juist is waarom je van diegene houdt?
6. Hij houdt jullie relatie geheim, vertelt niemand over jullie relatie, of gedraagt zich alsof hij geen relatie met je heeft (flirt met andere vrouwen). Of hij wil van jou dat je de relatie geheim houdt.
7. Hij neemt belangrijke beslissingen zonder jou. Hij maakt onaangekondigd reizen of doet grote aankopen waar jij niets vanaf weet.
Als je van iemand houdt, wil je dat van de daken schreeuwen. Je wilt aan iedereen laten zien hoe gelukkig je met die persoon bent. Als hij dat niet doet: rode vlag.
8. Hij maakt onaardige opmerkingen over jou, misschien zelfs wel waar anderen bij zijn.
9. Hij kleineert je, snauwt je af, scheld je uit of maakt op een andere manier gebruik van woorden om jou je rot te laten voelen.
10. Hij wordt plotseling heel boos – en vraagt jou achteraf om vergeving. Of hij is ineens weer poeslief. Hij maakt het goed met cadeautjes. Als híj boos is op jóu, en jij moet vervolgens medelijden hebben met hém, dan klopt er iets niet.
11. Hij geeft jou de schuld van zijn humeur of van jouw pijn of de dingen die jou overkomen.
Dit zijn indicaties dat hij niet om je geeft en je niet respecteert. Nogmaals, als je van iemand houdt, vind je die persoon geweldig, en zul je haar niet kleineren, laat staan boos of agressief tegen haar zijn.
12. Bonussignaal: er is iets wat je aan hem wilt veranderen. Dit is een grote. In een gezonde relatie houd je van elkaar om wie je bent. Niet om wie hij zou kunnen zijn als hij anders was. Proberen de ander te veranderen werkt in een gewone vriendschap al niet, laat staan in een relatie.
Het kan zijn dat je hem wilt helpen – maar er is een reden dat therapeuten en politiemedewerkers hun cliënten niet in hun eigen woonkamer behandelen. Een relatie beginnen met iemand die jij wilt “helpen” (lees “veranderen”) is een grote rode vlag.
Herken je één of meer van de signalen bij je eigen relatie of bij iemand die je kent?
Dan kun je contact opnemen met Veilig thuis Utrecht.
Dit zijn professionals die jou kunnen steunen met advies en informatie.
Maak een positieve keuze
Dit zijn allemaal negatieve waarschuwingssignalen. Heel belangrijk om te hebben – maar het is allemaal reactief.
Zelfverdediging gaat over vrijheid en levensgeluk net zozeer als over veiligheid. En het is veel effectiever om juist op zoek te gaan naar het positieve. Wat wil jij in een relatie? Wat wil je in een partner? Wat verdien jij?
Maak een lijst van de dingen die je wilt, en ga zelf op zoek naar het positieve. Wees niet reactief of passief, maar ga actief op zoek naar wat jij wilt! Goeie mannen zijn er zat, dus het is totaal onnodig om genoegen te nemen met iemand die jou ongelukkig maakt.
————————————————————-
Bronnen:
Warning signs – Refuge UK
Warning signs – New choices (US)
Gerelateerde posts:
Trakteer jezelf op een niet-defecte man
Wat is jouw missie?
Waarschuwingssignalen deel 1
Wil je weten hoe het voelt om in een relatie met huiselijk geweld te zitten, en hoe je leven er dan uit ziet? En hoe het is om zo’n relatie te overleven – en alles wat het met je doet? Lees het blog over huiselijk geweld van Christina.
Of lees het blog van maatschappelijk werker Kirsten Regtop.