Bijtrainen – tai ji quan

Zelfverdediging is een vaardigheid waarin je kunt blijven doorleren. Vooral voor een leraar is het van groot belang om constant bijscholing te zoeken. Daarom volg ik elk jaar veel extra lessen, stages, en seminars. Volgende week is dat, 7 dagen lang, tai ji chuan.

Tai ji, of zoals het ook wordt genoemd, tai chi, is een Chinese gevechtskunst. Het is voornamelijk bekend van de “slow motion” uitvoering. Door de technieken langzaam uit te voeren, kun je je lichaam heel precies leren hoe elke beweging optimaal kan worden uitgevoerd. Daarmee krijg je meer controle over je spieren.

Motor units
Spieren bestaan uit “motoreenheden” van telkens 1 zenuw die meerdere spiercellen bestuurt. Over het algemeen kunnen mensen maar een bepaald percentage van hun motor units tegelijk besturen. Bij gevechtskunsten als tai ji ben je bij uitstek bezig jouw controle over je motor units te verbeteren. Je verhoogt daarmee het percentage motor units dat je kunt besturen. Je tegenstander heeft misschien krachtiger spieren, maar jij hebt meer controle over de spieren die je hebt, en dat is in een zelfverdedigingssituatie natuurlijk essentieel.

Oude Yangstijl
De vorm die ik komende week ga beoefenen is de oude Yang stijl van Yang Luchan. Onze docent is Thierry Alibert. Het mooie aan Alibert is dat hij zelf constant bezig is zich te ontwikkelen. Hij oefent veel met messen, en legt veel nadruk op de mentale en emotionele aspecten van vechten. In de oude Yangstijl kun je het “vechten” wat makkelijker zien zitten. Tegenwoordig beoefenen veel mensen in Nederland tai ji meer voor hun gezondheid, Maar Alibert werkt veel met de toepassing van de gevechtstechnieken, voor de mensen die dat willen.

En dat willen wij natuurlijk! Met een kleine delegatie van onze tai ji club staan we vooraan om elk woord van Alibert te kunnen opvangen. Ook bij deze stage hoop ik weer veel te voelen en veel te leren. Door bij te schaven aan mijn eigen kennis en ervaring kan ik ook mijn eigen lessen weer verbeteren, en zo blijf ik constant bezig met de ontwikkeling van udemushi.

Inschrijven
Udemushi is van 15 tot 25 juli dus wat minder goed bereikbaar, maar de inschrijving voor de lessen van September is al begonnen, dus je kunt je direct aanmelden. Vanaf 25 juli beantwoord ik weer e-mail en voicemail, en stuur ik weer bevestigingen voor jullie inschrijvingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *