Vertrouw jij op je intuitie?

Intuitie zou je kunnen omschrijven als de vaardigheid om snel een goede beslissing te kunnen nemen als er een hoop complexe informatie is. Vaak wordt van vrouwen gezegd dat ze natuurlijke intuitie hebben.

Emotie
Vrouwen zijn vaak beter in het lezen van de emoties van anderen. Waarom dat zo is kan verschillende oorzaken hebben. In een blogpost van Psychology today wordt uitgelegd dat vrouwen in vroege samenlevingen minder macht hadden in de hiërarchie. Het was voor hen belangrijk om de emoties van anderen te lezen, vooral van mannen en vrouwen die hoger in de hiërarchie stonden. Een andere reden die wel wordt gegeven, is dat vrouwen met meer intuitie beter de behoeften van hun kinderen konden inschatten. Op deze manier zouden vrouwen meer openstaan voor de emoties van anderen. Dat kan bij zelfverdediging goed van pas komen. De beste verdediging is immers “er niet zijn”. Als je een situatie goed kunt inschatten, kun je zorgen dat je weg bent voor de boel escaleert.

Acceptatie
Maar het openstaan voor de emoties van anderen kan ook een nadeel hebben. Misschien kunnen vrouwen zich wel eens té goed inleven in anderen. Ik heb daar eens een aardige theorie over gehoord: vrouwen krijgen kinderen, en er wordt van hen verwacht dat ze hun kinderen altijd accepteren, wat het karakter van dat kind ook is. Ik weet niet in hoeverre dat idee klopt, maar het valt mij wel op dat vrouwen wel eens gedrag van anderen accepteren dat veel te ver gaat. Ik vraag me dan af of je nog wel bezig bent jezelf in te leven in de ander, of dat je de ander eigenlijk als een complete kopie van jezelf beschouwt. Er bestaan nu eenmaal mensen die geen geweten hebben, en die zichzelf niet kunnen inleven in anderen. Kun je je überhaupt wel inleven in dat soort mensen, en heeft dat zin?

Balans
Het is dus zaak een balans te zoeken tussen het inschatten van de emoties van anderen, en niet te ver gaan bij het inleven. Je hersenen kunnen meer informatie verwerken dan waar jij je bewust van bent. Soms weet je iets gewoon, zonder te weten hoe je dat weet. Als je intuitie zegt dat die man tegenover je niet te vertrouwen is, wat doe je dan? Als je jezelf overtuigt je intuïtie te negeren omdat het eerlijker is je te proberen in te leven in die man, gooi je misschien waardevolle informatie weg. Wanneer inleven je eigen veiligheid in gevaar brengt, is het geen goede eigenschap meer. Zorg dus dat je ergens de streep trekt. Als je de beste eigenschappen van intuïtie kunt behouden, namelijk het lezen van gezichtsuitdrukkingen en gedrag, en je jezelf kunt stoppen als je inlevingsvermogen te ver gaat, heb je al een goede basis om vervelende situaties te vermijden.

En jij?
Vertrouw jij op je intuitie? Heb je wel eens een situatie meegemaakt waarin je intuitie gelijk had? Of juist ongelijk? Heb je wel eens niet of juist wel geluisterd naar je intuitie, en daar later spijt van gekregen? Laat het weten in je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *