Waarschuwingssignalen

In de jaren ’20 van de vorige eeuw werden er plaatjes verspreid van hoe slechte mannen eruit zien. Helaas weten we tegenwoordig dat innerlijke slechtheid niets met uiterlijk te maken heeft. Sterker nog, mensen die anderen geweld aan doen, zien er vaak zeer verzorgd en aantrekkelijk uit. Wat voor signalen zijn er dan toch dat het niet goed zit?

De Britse stichting Refuge, die strijd tegen huiselijk geweld, beschrijft het mooi: “Als een vrouw haar gedrag verandert uit angst voor haar partner, is er sprake van huiselijk geweld.”

Het liefst wil je natuurlijk zo vroeg mogelijk weten waar je mee te maken hebt. Want je wil eigenlijk helemaal geen relatie met een man die jou geweld aan doet.

Kleineren

Het mooiste in het leven is écht contact maken met een ander mens. Dat durf ik zo wel even te zeggen. Onze meest bijzondere momenten zijn momenten dat je echt diep contact met een ander maakt, met een vriend of vriendin, met je partner, met je ouders of met wie dan ook.

Daarvoor moet je bereid zijn de ander volledig te ondergaan zoals hij of zij is. Alles wat die ander uit zichzelf doet, vind je fantastisch en bijzonder, en je hoopt alleen maar meer te zien te krijgen van hoe die ander is.

Helaas zijn er mensen die dat contact niet kunnen of willen maken. Voor hen is wat wij het mooiste vinden, niet mogelijk of niet haalbaar. Zij hebben een ander doel: mensen manipuleren.

Dat doen ze over het algemeen door zichzelf op te bouwen en anderen te kleineren. Kleineert een man je? Lacht hij je uit? Spot hij met je? Neemt hij je angsten of onzekerheden niet serieus? Vindt hij de dingen die je doet niet waardevol? Dat is altijd een waarschuwingssignaal voor een slechte relatie.

Controleren

Als je iemand fantastisch vind, dan wil je dus alleen nog maar meer zien wat die ander uit zichzelf doet. Het tegenovergestelde daarvan is die persoon controleren.

Wil een man bepalen met wie je omgaat? Wil hij altijd weten waar je bent? Wil hij op je telefoon kijken? Wil hij bepalen hoeveel geld je hebt en wat je daarmee doet? Is hij jaloers? Allemaal slechte tekens.

Agressie

Als er agressie in het spel is, is de situatie vaak al vergevorderd. Zoals ik al eerder zei, als een man je één keer slaat, dump je hem en zoek je een echte man.

Maar ook agressie tegen anderen is een slecht teken. Als hij in een gewelddadige omgeving verkeert, is de kans groot dat geweld gebruiken voor hem normaal is. Als hij gewend is om problemen met geweld op te lossen, of negatieve gevoelens met geweld af te reageren, is de kans groot dat hij ook geweld tegen jou zal gebruiken op een moment dat jij je niet gedraagt zoals hij wil.

Dat betekent niet dat elke bokser of andere contactvechtsporter per definitie een gevaar voor zijn vrouw en kinderen is, maar de voorbeelden zijn er wel. Wat is de garantie dat hij hetzelfde geweld niet ook tegen jou gebruikt?

Weet wat je wil

Waarschuwingssignalen zijn makkelijke, concrete manieren om te checken of er niks verkeerd zit. Maar zoals altijd werkt zelfverdediging alleen als je het onderdeel van je leven maakt, en als je doel is iets positiefs te bereiken.

Dat positieve is natuurlijk dat je een leuke man wil. Iemand die het tegenovergestelde is van de signalen die ik hierboven heb beschreven. Iemand die niets aan jou wil veranderen en aan wie jij niets zou willen veranderen. Iemand die jou niet probeert te controleren, die jou niet bekritiseert of kleineert. Iemand die verrast en blij is over alles wat je doet.

Zulke mannen bestaan – en ze zijn echt wezenlijk anders dan mannen die hun vriendin slaan. Neem dus geen genoegen met iemand die jouw leven gaat verwoesten, maar zoek iemand met wie het leven mooi is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *