Wees bewust

Onlangs vroeg iemand me wat ik zou zeggen als ik haar één tip mocht geven om haar weerbaarheid te verhogen. Dat is gelukkig een erg makkelijke vraag. Met het antwoord zijn mensen meestal iets minder gelukkig. Gek eigenlijk, want voor mij is het de sleutel naar een rijker leven.

Een oefening voor deze week

Stel je voor. Je hebt geen geld. Je bent je baan kwijt, je kunt niks meer lenen, de overheid is zodanig wegbezuinigd dat je geen uitkering meer krijgt. Vandaag open je je laatste blikje bonen; morgen heb je niks meer te eten.

Maar je moet eten, anders overleef je het niet. Misschien heb je zelfs wel een kind voor wie je moet zorgen. Je hebt alle manieren om aan geld te komen al opgebruikt, dus er zit maar één ding op.

Stelen.

Ga naar een station, een plein of een winkelstraat, en stel je dit voor. Ga ergens staan of zitten, en bekijk de mensen die langskomen. Als je iemands handtasje of portemonnee zou moeten stelen, wie zou je dan kiezen?

Wat is het doel van een aanvaller?

Of iemand je nou wil bestelen of aanranden, hij heeft altijd twee doelen:

  1. Doen wat hij wil;
  2. Niet de gevangenis in.

Goed, je hebt dus honger, je moet stelen. Bovendien wil je niet de gevangenis in. Kijk eens een half uurtje of een uurtje naar de mensen op je station, plein of straat, en vraag jezelf eens af waarom je die ene meneer wel zou durven beroven, en die mevrouw daar niet.

Antwoord 1

Ok, heb je een paar redenen bedacht? Hier reden #1 waarom aanvallers iemand uitkiezen:

Het slachtoffer is zich niet bewust van haar omgeving.

Simpel eigenlijk.

Iemand die zich niet bewust is van haar omgeving, kun je benaderen zonder dat ze het doorheeft. En daarmee behaal je al een enorme voorsprong.

Want vanaf dat moment ligt het slachtoffer al achter. Ze moet zich eerst nog bewust worden van het feit dat de aanvaller er is, en dat hij haar heeft kunnen benaderen, terwijl de aanvaller daar zelf al op voorbereid was, en zijn hele plan al klaar heeft.

De BBC publiceerde onlangs een leuk artikel over zakkenrollers. Wat zakkenrollers en andere manipulatieve mensen doen is jouw aandacht vestigen op allerlei verschillende dingen.

Daarmee verspreiden ze je aandacht, en dat kost veel moeite voor je geest. Het heeft namelijk nogal wat nadelen je op verschillende dingen tegelijk te moeten concentreren.

Slachtoffers voor het uitzoeken…

Nou is het handige dat je niet zoveel hoeft te doen om mensen hun aandacht te laten verspreiden. Er lopen namelijk nogal wat mensen te multitasken, tegenwoordig. Mensen lopen over straat, wroeten in hun tas, luisteren naar muziek op hun koptelefoon, en tikken ondertussen een berichtje op hun telefoon.

Daarbij denken ze waarschijnlijk nog over die vergadering van vanochtend en de boodschappen die ze straks nog moeten doen, wie de kinderen gaat ophalen, en dat ze vanavond nog even die e-mails van hun werk moeten beantwoorden…

Klinkt bekend?

Positieve verandering

Als je je inleeft in iemand die een slachtoffer uitzoekt om te bestelen, is de kans natuurlijk groot dat je na een half uurtje inziet: “Oh nee! Zo loop ik er ook bij!”

Dat is dan een goed moment om te overzien hoe je nu leeft en wat je zou willen veranderen.

Maar ik geloof niet in leven onder de angst. Ik geloof niet dat het werkt om zelfverdediging te leren als vermijding van iets negatiefs.

Ik denk dat als je iets wilt leren, het een positieve waarde voor je leven moet hebben. Dus welke positieve impact gaat het op je leven hebben om dit te veranderen?

Als je je bewust bent van je omgeving, kun je minder piekeren. Je stelt het nadenken over die e-mail uit tot op je werk – want weet je wat? Straks op je werk ben je nog steeds dezelfde persoon. Alle intelligentie die je nu hebt, zul je dan ook nog wel hebben. Dus het is niet nodig om er nu over na te denken.

Je merkt je omgeving meer op, en je zult ontdekken dat er overal mooie dingen zijn om te zien. Misschien moet je daarvoor wel echt goed kijken, maar dat geeft juist nog meer plezier.

En je bent meer in het hier en nu. Mensen proberen dit op allerlei manieren te bereiken, door meditatiecursussen en retraites – maar eigenlijk heb je elke dag de gelegenheid om dit te oefenen. Niet alleen op een kussentje in een stille kamer of in een Tibetaans klooster. Gewoon hier en nu.

Als ik één tip mag geven? Wees bewust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *