Sociale zelfverdediging: 3×3 tips

Je kent het vast wel: je wordt aangesproken terwijl je daar helemaal geen zin in hebt, maar op de een of andere manier lukt het je niet uit die situatie te komen. Sterker nog, jij voelt je vervelend, en uiteindelijk geef je meer toe dan je wilde. Wat kun je daaraan doen?

Manipulatieve mensen vechten liever met woorden dan met wapens, want voor woorden kom je niet in de gevangenis. Ze hebben liever een meisje dat geen “nee” durft te zeggen, of een meisje dat achteraf geen aangifte durft te doen.

Het is belangrijk je te realiseren dat je niet in een gewoon gesprek zit, maar dat de ander iets van je gedaan wil krijgen. Zo kun je je erop voorbereiden. Daarom hier 3×3 tips: 3 waarschuwingssignalen, 3 ontwijkingsmanoeuvres, en 3 manieren van “nee” zeggen.

3 Waarschuwingssignalen

1. Versierzinnen
Versierzinnen zijn geen onderdeel van een gesprek. Een gesprek is als je met elkaar praat om bij elkaar te zijn en elkaar ondertussen een beetje te vertellen over welke films je leuk vindt, wat je graag op zondagmiddag doet, hoe je het op school vindt, enzovoort.

Versierzinnen zijn overtuigende teksten, met maar 1 doel: jou in een bepaalde situatie krijgen. Het zijn vaak zinnen die om een bepaalde reactie vragen. “Wat heb je mooie ogen” – en dan moet jij je gelukkig voelen met dat compliment.

Maar het is natuurlijk geen echt compliment, want je hebt je eigen ogen niet gemaakt. En wanneer heb je voor het laatst tegen iemand gezegd dat hij lelijke ogen heeft?

2. Teveel vragen
Een normaal gesprek is natuurlijk. Soms vraagt de een wat meer, soms de ander. Iemand die heel veel vragen achter elkaar stelt, probeert zoveel mogelijk informatie te krijgen, en dat is niet de bedoeling van een gesprek. Aan een gesprek wil je plezier beleven.

Sommige dingen vraag je pas als je elkaar goed kent. Iemand na 5 minuten al naar haar telefoonnummer vragen is niet natuurlijk. Vraagt iemand al heel snel “Waar kom je vandaan?”, “Waar woon je?” “Waar ga je heen?” bedenk je dan dat hij iets van je wil.

3. Het voelt niet goed
Als je je ongemakkelijk voelt, is dat ALTIJD een belangrijk signaal om zo snel mogelijk de situatie te verlaten. Vind je het niet prettig om ergens over te praten, doe dat dan niet. Pusht iemand je om toch antwoord te geven, dan weet je dat het niet klopt.

Heb je geen zin in dit gesprek? Luister naar dat gevoel, en ga daar weg.

3 Ontwijkingsmanoeuvres

Criminelen en andere vervelende lui zoeken altijd eerst hun slachtoffer uit. De beste manier om uit hun handen te blijven, is ervoor te zorgen dat je niet aantrekkelijk voor ze bent.

1. Sta boven de situatie
Hiermee bedoel ik: wees op de hoogte van wat er om je heen gebeurt. Drink niet zoveel dat je niet meer goed genoeg kunt opletten. Dronken meisjes staan bovenaan het menu.

Kijk goed om je heen. Maar niet als een toerist, met wijd open ogen. Kijk om je heen alsof je de situatie al onder controle hebt. Alsof jij degene bent die over anderen waakt. Hou jezelf in de gaten zoals je je zusje in de gaten zou houden.

Merk foute types al op als ze binnenkomen. Weet wat er aan de hand is, nog voor je wordt aangesproken.

2. Neem initiatief
Meisjes die zich afhankelijk opstellen, staan ook hoog op het menu. Die zullen niet gauw “nee” zeggen, zich verdedigen, of naar de politie gaan.

Laat dus uit je gedrag al blijken dat jij initiatief neemt. Beweeg je door de ruimte. Verplaats een glas. Verschuif een stoel. Hou een kort gesprekje met iemand die jij uitkiest, en laat zien dat je controle over de situatie groot is.

3. Wees voorbereid
Net zoals veiligheidsexpert Rory Miller aanraad om een lijst te maken van signalen waarop je zeker zal reageren door te vechten, is het belangrijk een lijst te maken van wat je wel en niet wilt.

Ik geef nooit mijn telefoonnummer op de eerste dag dat ik iemand ontmoet. Ik dans nooit close met iemand die ik nog niet ken. Ik vertel alleen mijn vrienden waar ik woon. Ik ga nooit met iemand mee naar huis die geen vriend is. Ik vertel nooit wat ik ga doen.

Op deze manier hoef je niet ter plekke nog te bedenken wat wel of niet slim is. Meestal sta je onder invloed van iemand die op heel sneaky manier probeert iets van jou gedaan te krijgen, en dan kun je niet optimaal nadenken. Door je eigen regels te volgen, sluit je al een heleboel vervelende dingen uit.

Schrijf die regels dan ook op! Denk er goed over na, verzin er een stuk of 10, en schrijf ze ergens op waar je ze regelmatig kunt lezen.

3 Manieren van “nee” zeggen

Soms test iemand een mogelijk slachtoffer niet alleen door naar je te kijken, maar door met je te praten om te zien hoever je over je eigen grenzen gaat. Door “nee” te zeggen houd je je eigen grenzen in stand en ben je voor veel mensen al niet meer interessant.

1. Een onderwerp afsluiten
“Daar ga ik niet verder op in.” Je kunt een vraag lachend afdoen of juist hoofdschuddend. Denk er daarbij weer aan om te laten zien dat jij de situatie onder controle hebt.

Dit kun je doen als je het gesprek niet per se wilt afkappen, maar geen antwoord wilt geven op een vraag. Praat duidelijk en niet te zacht, en aarzel niet. Spreek met een dalende toon.

2. Een gesprek afsluiten
“Ik heb geen zin om dit gesprek nog voort te zetten. Ik wens je nog een fijne dag.”

Dit kun je zeggen als de ander jouw grenzen niet respecteert. Bijvoorbeeld door toch door te vragen over iets waarvan jij hebt aangegeven dat je er niet over wilt praten. Of door teveel te vragen. Door te blijven hangen terwijl jij duidelijk laat zien dat je de aandacht niet op prijs stelt. Of gewoon als je je niet prettig voelt.

Zorg dat je niet blijft hangen. Gaat hij niet weg? Ga dan zelf weg: loop naar vrienden of, als je alleen bent, naar personeel (liefst andere vrouwen) van de winkel of bar waar je bent, of bel iemand op die je kan komen halen.

3. Weglopen
Als iemand niet respecteert dat jij een onderwerp afsluit, als hij niet respecteert dat je het gesprek afsluit, als hij door blijft gaan, als hij handtastelijk wordt, is het hoog tijd om weg te gaan.

Doe dit duidelijk. Je kunt op luide toon zeggen: “Ik wil dat je uit m’n buurt blijft”. Dan weet gelijk iedereen wat er aan de hand is. Als hij handtastelijk wordt, kun je schreeuwen (niet gillen): “Blijf van me af, viezerik!” Laat daarbij zien en horen dat je nog steeds controle hebt. Een harde, stevige stem is beter dan een overslaande stem.

Mocht iemand je vastgrijpen, maak jezelf dan los en maak dat je wegkomt. Ook hier geldt weer: loop naar vrienden, bel iemand die je kan komen ophalen, of ga naar het barpersoneel.

Als het fysiek wordt

Hoe je jezelf kunt losmaken, kan ik je niet in een blogpost leren. Dat moet je oefenen, en daar heb ik cursussen en workshops voor. Kijk op de pagina zelfverdediging voor meer informatie. Daar kun je je ook inschrijven.

2 gedachten over “Sociale zelfverdediging: 3×3 tips

    1. Valeer Bericht auteur

      Dankjewel Isa! Deze tips zijn gebaseerd op een paar situaties die ik afgelopen weekend zag. Dit zijn al een paar tactieken die in deze situaties hadden kunnen helpen, en die wilde ik graag online zetten, zodat iedereen er iets aan heeft.

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *