Mishandeling in Eindhoven: lessen

Ik hoop dat niemand van jullie het verschrikkelijke filmpje heeft bekeken van de mishandeling in Eindhoven onlangs. Ik raad iedereen af het te kijken. Ik heb het 3x met veel tegenzin gekeken om te analyseren wat er precies gebeurt en te zien of daar lessen uit te halen zijn. Die lessen wil ik graag hier met jullie delen.

Achtergrond
Allereerst, je kunt uit een filmpje nooit genoeg context halen om te weten wat er gebeurt. Je kunt alleen iets zeggen over wat er te zien is, en dat zal ik proberen te doen.

Ga daar weg
Wat mij als eerste opvalt in het filmpje is dat ik een aantal jongens breed over straat zie lopen en tegen fietsen schoppen. De manier waarop ze zich voortbewegen en gedragen zegt mij: deze jongens zijn een gevaar voor jouw veiligheid.

Als je zo’n jongen in een sollicitatiegesprek voor je hebt, moet je hem alle voordeel van de twijfel geven. Zie je zo iemand in een groep op straat – zeker ’s avonds – dan mag je zo bevooroordeeld zijn als je maar kunt. Pas op! Dit heeft niets te maken met ethiek. Overleven komt eerst, ethiek pas daarna.

Wat doe je als je zo’n groep jongeren ziet? Je kiest een koers die je zo snel en zo onopvallend mogelijk zo ver mogelijk van ze wegbrengt. Gebruik eventueel de “phone check”: kijk op het schermpje van je telefoon alsof je een belangrijk bericht krijgt, trek een ernstig gezicht, en loop weg alsof je iets belangrijks moet doen. Dus, nog even in simpele woorden:

Ga. Daar. Weg.

Laat je niet omsingelen
Het slachtoffer in het filmpje doet het tegenovergestelde. We kunnen niet zien wat hij zegt of wat zijn reden is, maar hij loopt naar de groep toe. Sterker nog: hij doorbreekt als het ware hun konvooi. Daarmee stapt hij in de persoonlijke ruimte van de groep.

Er staan dus gelijk een aantal leden van de groep om hem heen. Op dat moment is hij het overzicht al kwijt van wie waar staat, en kan hij van verschillende kanten worden aangevallen. Mijn advies:

Ga. Daar. Weg.

Eergevoel
Grote kans dat deze jongens leven in een straatcultuur. Mijn persoonlijke eergevoel zegt dat mijn eer wordt aangetast als ik iemand onjuist behandel. Het eersysteem van straatcultuur is precies omgekeerd. Dat eersysteem zegt dat jouw eer wordt aangetast als iemand jou onjuist behandeld.

Provoceert de jongen zijn aanvallers? Wij vinden van niet. Het is niet normaal om tegen fietsen aan te trappen, en daar moet je toch iets van kunnen zeggen?

Maar zo zullen die jongens dat niet zien. Hij komt in hun persoonlijke ruimte. Hij zegt misschien iets van hun gedrag. Waar haalt hij het lef vandaan hen te zeggen hoe ze zich moeten gedragen? Wie denkt hij wel niet dat hij is? Zeker zo’n studentje, papa en mama betalen zeker de studie, met je mooie kleren, wat moet je nou? Enzovoort enzovoort.

Bekijk het eens van hun kant. Ze zijn met 7 of 8 man. Kunnen ze zichzelf nog in de spiegel aankijken als ze doen wat een of ander jochie tegen ze zegt? Dat is de eer van straatcultuur.

Nogmaals: dit gaat niet over ethiek. Ik schrijf hier over overleven. De verantwoordelijkheid en schuld voor deze mishandeling ligt voor 100% bij de aanvallers, en 0% bij het slachtoffer. Maar ik raad iedereen af te doen wat hij doet. Dus…

Ga. Daar. Weg.

Blijf niet openstaan voor aanvallen
Al heel snel wordt de confrontatie fysiek. De jongen wordt tegen de grond gegooid.

Hij verdedigt zich niet.

Niet alleen dat: hij heeft totaal geen dekking. Hij houdt zijn handen slap langs zijn lichaam. Hij staat op, maar gaat er niet vandoor. Het begint misschien eentonig te worden, maar:

Ga. Daar. Weg.

Hou je dekking klaar
De jongens beginnen hem te slaan. Zijn handen hangen nog langs zijn lichaam. Hij staat helemaal open en wordt met 3 stoten bijna bewusteloos geslagen.

Mocht je je echt niet willen verdedigen (ik heb geen idee waarom je naar die jongens toe zou lopen, geen idee waarom je je zou laten omsingelen, en geen idee waarom je je, eenmaal omsingeld, niet zou verdedigen, maar vooruit) dan kun je alsnog je armen in de bokshouding voor je lijf houden. Je kunt dan de stoten opvangen op je onderarmen, die kunnen wel wat hebben.

Blijf naar de tegenstander toegekeerd, want als je je zij en rug laat zien, krijg je daar harde klappen. Ik heb zojuist 2 ribben gekneusd bij een bokstraining door die fout te maken. #au.

Verdedig je
In mijn vorige blogpost beschreef ik waarom het geen zin heeft je niet te verdedigen. Hier zie je hoe dat in de praktijk uitpakt. De jongen doet niets om zich te verdedigen. En ze maken hem dood. (Misschien is hij nog in leven, maar dat is dan ondanks de inzet van zijn aanvallers.) Door je niet te verdedigen zul je je aanvallers dus echt niet overtuigen om jou niet aan te vallen.

Mocht je in zo’n situatie terecht zijn gekomen, dan zul je je heel hard moeten verdedigen. En dan heb ik het dus over als jij ondanks je pogingen om weg te komen in zo’n situatie terecht komt. Want dat is zelfverdediging. Je verdedigen tegen een aanval als er geen mogelijkheid is om weg te komen. Als dat is wat er aan de hand is, verdedig jezelf dan met hand en tand. Gooi tenminste enkele van je aanvallers tegen de grond, maak een hoop stuk, want je hebt tijd en ruimte nodig… het advies blijft immers:

Ga. Daar. Weg.

Even over ethiek
Goed. Even voor degenen onder jullie die vinden dat het onterecht is om deze jongens hun gang te laten gaan bij het kapotmaken van fietsen en het terroriseren van de stad.

Allemaal leuk en aardig, maar niet ’s nachts, niet als je alleen bent, niet als de jongens in een groep zijn, niet als ze alcohol of ergers op hebben, niet als je niet bij de politie zit, niet als je geen rugsteun van een hele groep taaie mensen hebt… begrijp je het idee?

Beschaving is niet een regel. Beschaving wordt gemaakt door de mensen die ergens aanwezig zijn. Is het overgrote deel van de mensen op een bepaalde plek beschaafd, dan heb je een beschaving. Gedragen ze zich niet beschaafd, dan ben je in de wildernis.

Het gaat hier om fietsen. Ging het om een mensenleven, dan was de situatie heel anders. Maar zelfs dan: bel eerst de politie. Haal rugsteun. En ga dan pas ingrijpen, en alleen als je iets van vaardigheid in gevechtsmethoden hebt.

Zelfverdediging
Mijn lessen gaan over zelfverdediging. Ik leer je wat je moet doen bij seksuele intimidatie en bij aanranding en mishandeling. Mijn lessen zijn niet bedoeld om eigenhandig groepen ruziezoekers aan te gaan pakken.

Het hoogste niveau van zelfverdediging is niet hoeven vechten. Blijf opletten op wat er om je heen gebeurt, bewaar je gevechtsmethode voor als er mensenlevens op het spel staan, en, bovenal:

Ga. Daar. Weg.

Wees veilig, en tot ziens bij de training!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *