Een paar simpele vechttrucjes

Veel mensen vragen me: kun je me niet een paar handige zelfverdedigingstrucjes leren? Goeie vraag. Kan dat? Wat is een trucje en bestaan er trucjes in zelfverdediging?

Wat is een trucje?

Het grote woordenboek van Van Dale zegt het volgende over het woord “truc”:

  1. handigheid, foefje
  2. streek, list

Een trucje is dus een slimmigheidje, eigenlijk een soort vals spelen waardoor je niet iets heel moeilijks hoeft te doen. Bestaat dat in de zelfverdediging?

Ja en nee.

Waarom trucjes in de zelfverdediging niet bestaan

Eerst het “nee”-gedeelte van het antwoord. Ieder mens heeft 2 armen, 2 benen, een romp en een hoofd.

Jezelf verdedigen betekent in principe dat je een ander schade gaat toebrengen zodat hij jou niet meer kan of wil aanvallen. Meer is het niet.

Schade waardoor hij jou niet meer kan aanvallen betekent dat je iets stuk gaat maken waardoor hij zich niet meer goed kan bewegen, dat je hem in de gracht gooit (bijvoorbeeld), of op de grond, waardoor hij zo duizelig is dat hij niet meer in staat is om te vechten.

Schade waardoor hij jou niet meer wil aanvallen betekent dat je hem zó overrompelt met hoe hard je bereidt bent te vechten, dat hij geen zin heeft de prijs te betalen die jij rekent.

Allebei de mogelijkheden gaan over wat je met zijn 2 armen, 2 benen, romp of hoofd doet.

En eigenlijk kun je daar niet in valsspelen. Alles wat je zou kunnen doen, is al eens bedacht. Daarom zie je dezelfde bewegingen terug in tai ji quan, in, karate, in ju jutsu, in aikido, in systema, etc.

Het probleem is dat alles wat jij op iemand anders zou kunnen toepassen, hij ook op jou zou kunnen toepassen. “Elk voordeel heeft z’n nadeel”, zoals een bekend Nederlands spreekwoord luidt.

Iemand vroeg me eens, “kun je me een simpel trucje leren om makkelijk en veilig iemands pistool af te pakken als ik bedreigd wordt?”

Het antwoord is Nee. Zoiets bestaat niet.

Waarom trucjes in de zelfverdediging wél bestaan

Ok, dat was het “nee”-antwoord. Dan nu waarom trucjes juist wél bestaan.

Iemand die jou wil aanranden, of het nou met fysiek geweld is of via misleiding, is per definitie sterker, groter, zwaarder en beter voorbereid dan jij.

Dat is heel erg oneerlijk. Van hem.

Als je daar eerlijk mee probeert te vechten, wordt het heel moeilijk voor je. Dus als je “trucje” leest als “list, streek”: ja, dan moet je gemene trucjes toepassen.

Wat zijn dat voor trucjes dan? Nou, bijvoorbeeld:

#1 Hou van jezelf

Als je jezelf de moeite waard vindt, dan weet je dus dat jij een echte man verdient.

Dan ben je niet zo vatbaar voor misleiding, want je weet dat je een betere man verdient dan iemand die met wat versiertrucjes komt.

Tegelijk ben je minder vatbaar voor geweld, want je weet dat jij het verdient verdedigd te worden. Als je weet dat jij een waardevol levend wezen bent, dat het niet verdient om zomaar aangerand te worden, dan ben je ook gelijk bereid jezelf met hand en tand te verdedigen.

#2 Maak plezier met je lichaam

Heb je wel eens kleine tijgertjes zien spelen? “Stoeien” is daar het woord voor. Wat ze eigenlijk aan het doen zijn, is leren vechten.

Een tai ji quan docent vertelde daar eens over: “Dat kan omdat pappa en mama er bij zijn, en pappa en mama houden van jullie allemaal.”

Om te kunnen leren vechten, moet je eerst okee zijn met wie je bent. Je moet weten dat pappa en mama van je houden, en dat als het even niet lukt, dat dat ook niet erg is. Daardoor ontstaat de lucht en de ruimte om te kunnen leren.

Leren vechten is spelen. Als het dat niet is, zal het niet voor je werken. Dan moet je dus gaan kijken hoe je dat wel zo kunt maken.

De meisjes en vrouwen in mijn les hebben tot nu toe allemaal 2 armen en 2 benen, alles helemaal intact. Maar aan veel van hen kan ik zien dat ze niet van hun lichaam genieten. Dat ze niet blij zijn met het bloed en de energie die door hun lichaam stroomt. Dat ze niet tot in hun vingertoppen leven en bewegen.

Kijk eens of je jezelf kunt toestaan van je lichaam te genieten, en als dat niet lukt, waarom dan eigenlijk niet?

#3 Wees voorbereid

Tja en als je die andere 2 trucjes eenmaal hebt toegepast, dan kun je ook #3 toepassen: wees voorbereid.

Geweld vindt plaats op voorspelbare plekken om voorspelbare redenen. En het verloopt vaak ook volgens een heel voorspelbaar patroon.

In plaats van dat je elke situatie ingaat alsof je nog nooit iets hebt meegemaakt, kun je bepaalde gedragingen van anderen heel makkelijk in een categorie stoppen. Als hij X doet, dan doe ik Y.

Als een onbekende man mij ’s avonds op straat vraagt waar ik woon, zal ik hem dat nooit zeggen.

Of:

Als een onbekende man mij bij het uitgaan een hele reeks vragen stelt, zal ik het gesprek beëindigen.

Iemand die jou probeert te manipuleren, is daarop voorbereid. En jij niet. Dat is een onbalans in de macht.

Door dit soort regels te maken, kun je die balans weer een beetje rechttrekken. En wordt je je er ook bewust van dat die onbalans er is, en dat je gemanipuleerd wordt.

Asymmetrische oorlogvoering

Want dat is alles wat zelfverdediging is. Je kunt deze trucjes gemeen of hard of agressief of onbeleefd noemen, maar uiteindelijk zijn het alleen maar manieren om een grote onbalans weer een beetje in balans te trekken.

Hij gebruikt zijn gemene trucjes – dus jij moet andere gemene trucjes gebruiken.

En in feite zijn die van jou helemaal niet gemeen. Een man die tegen haar wil in seks met een vrouw heeft, heeft eigenlijk niets. Hij heeft niks waar een vrouw hem om zou respecteren of van hem houden. Hij staat met lege handen.

Martha Stout, schrijfster van The Sociopath Next Door, schreef eigenlijk al het beste antwoord: De beste wraak is een goed leven leiden.

2 gedachten over “Een paar simpele vechttrucjes

    1. Valeer Bericht auteur

      Beste Sebastiaan,

      Dit is een site voor vrouwen over zelfverdediging voor vrouwen. De lessen die ik geef, zijn ook voor vrouwen. Daarom geef ik hier voorbeelden waarin de lastig gevallen persoon een vrouw is. Natuurlijk worden mannen ook lastig gevallen, en als ik les zou gaan geven aan mannen, zou ik daar ook over schrijven. Voor nu laat ik dat even over aan collega’s die wel mannen als doelgroep hebben.

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *