Waarom zelfverdedigingsles wél leuk is – 5 goeie redenen

Veel mensen vinden les nemen in zelfverdediging een beetje eng. Of ze denken dat het vervelend is, omdat het gaat over nare dingen die je moet doen in nare situaties. Dat is allebei waar. Maar toch is jezelf leren verdedigen vooral juist leuk.

1. Je mag bewegen!

En niet zomaar een beetje bewegen. Je leert bewust met de beweging van je eigen lichaam omgaan. Je leert zo efficiënt en effectief mogelijk bewegen. En je leert dat je met jouw beweging invloed kan uitoefenen op de wereld om je heen. Dat je verre van machteloos bent.

Doordat je gaat bewegen, leer je vanzelf je lichaam meer waarderen. Je leert wat je lichaam allemaal kán – iets dat je niet weet als je de hele dag achter je bureau zit.

Je leert voelen, je leert dat je je gevoel kunt uitbreiden over je hele lichaam, en dat alle onderdelen die tot nu toe een beetje stoffig waren, het heel fijn vinden om te bewegen.

Het geeft je plezier in je eigen mogelijkheden.

2. Je leert iets over mensen

Je leert waarom bepaalde mensen zijn zoals ze zijn. Je leert waarom communicatie soms heel stroef verloopt, waarom mensen je soms niet met rust laten, waarom het je soms niet lukt je eigen vrijheid te waarborgen.

Je leert beter om te gaan met interactie en sociale situaties.

Je leert iets over jezelf, waarom je zelf soms dingen doet zoals je ze doet.

Al deze dingen kun je gebruiken om je eigen leven makkelijker te maken.

3. Je verovert meer vrijheid

Om echt “ja” te kunnen zeggen, moet je echt “nee” kunnen zeggen. Als je geen echt “nee” kunt zeggen, hoe weet ik dan dat je iets doet omdat je het wilt, of omdat je gewoon niet durft te weigeren? En hoeveel geniet je dan echt van wat je doet?

Als je “nee” kunt zeggen, kun je ook echt “ja” zeggen tegen de dingen die je wél graag wilt doen.

Daarmee verover je je eigen vrijheid.

4. Je maakt tijd en rust voor jezelf

Een van de belangrijkste dingen die je leert bij zelfverdediging, is kijken. Observeren. Je bewust zijn van je omgeving. Je fietst door de stad en piekert over je werk. Zie je dan de kersenbloesem aan de bomen om je heen?

Bij zelfverdediging leer je waakzaamheid. Maar die waakzaamheid betekent ook dat je de mooie dingen om je heen ziet, want over het algemeen komen de noodsituaties waar je bang voor bent, amper voor. En dat is ook iets wat je gaat opvallen.

Er bestaat zelfs een website van iemand die altijd naar zijn werk fietst, en erachter is gekomen dat het bijna nooit regent.

Wil je aan meditatie gaan doen? Ga gewoon leren jezelf te verdedigen. Dan sla je 2 vliegen in 1 klap.

5. Andere mensen gaan het aan je merken

Ik vroeg een keer een vriendin of ik op een event mocht langskomen dat zij organiseerde. Ze vond het erg moeilijk om “nee” te zeggen, en hoopte dat ik niet alle respect voor haar zou kwijtraken.

Kwijtraken? Ik kreeg juist méér respect voor haar! Ze had duidelijk bedacht wat ze wel en niet wilde en waarom niet.

Als ik respect of waardering voor iemand heb, dan is dat omdat die persoon is wie hij of zij is. Dus hoe meer die persoon tegen zichzelf “ja” weet te zeggen, en “nee” tegen alles wat hij of zij niet wil, hoe meer ik van die persoon te zien krijg.

Als jij je vrijheid kunt waarborgen, als je om je heen kijkt en rechtop staat, als je je hele lichaam kunt bewegen, als je doet wat jij wilt en niet doet wat je niet wilt, dan voelen mensen dat aan je.

De mensen die ik ken die zo zijn, trekken andere mooie mensen aan. Tegelijkertijd stralen ze het gevoel uit dat niemand ze iets kan maken. Ik denk dat het niet alleen fijn is om zo iemand te zijn; ik vind het fijn om bij dat soort mensen in de buurt te zijn.

Dus kom zelfverdediging leren! Niet omdat het noodzakelijk is, maar omdat het leuk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *