Hoe een crimineel jou uitzoekt

Criminelen zoeken altijd hun slachtoffers uit. Het is veel te gevaarlijk voor ze om zomaar iemand aan te vallen. Ze zijn op zoek naar iemand die ze zeker aankunnen. Hoe bepalen ze dat?

Ben je op de hoogte?

De makkelijkste mensen om te pakken zijn natuurlijk mensen die niks in de gaten hebben. Mensen die over straat lopen en ondertussen lopen te whatsappen. Mensen die ’s avonds joggen in het park met oordopjes in. Mensen die al een glaasje ophebben. Mensen die gewoon niet om zich heen kijken.

Zelfverdediging begint altijd met situational awareness: je bewust zijn van je omgeving.

Heb je controle?

Hier wordt het interessant. In Amerika is een onderzoek uitgevoerd met gevangenen die moesten inschatten of een voorbijganger op een filmpje een makkelijk doelwit was of juist iemand die moeilijkheden zou geven.

Mensen die als “moeilijk te pakken” worden gezien, hebben een aantal dingen gemeen:

  • Ze nemen niet hele grote stappen, en ook niet hele kleine;
  • Hun armen en benen bewegen functioneel, zonder overbodige bewegingen;
  • Als hun linkerbeen naar voren gaat, gaat tegelijk hun rechterarm naar voren, en andersom.

Deze mensen, de mensen die niet zo snel als prooi worden gezien, bewegen op een manier die zegt “ik kan mijn lichaam goed besturen”.

Veel mensen komen mijn les binnen met weinig lichaamscontrole. We leren kennelijk niet meer zo goed bewegen. Jaren op kantoor, de hele dag zitten – het helpt allemaal niet mee.

Het lijkt wel of mensen hun auto redelijk goed kunnen besturen, maar geen rijbewijs hebben voor hun eigen lichaam.

Een rijbewijs voor je lichaam

En dat is waar tai ji quan heel goed voor is. Tai ji quan is een Chinese gevechtsmethode die vooral gebaseerd is op bewegen met heel je lichaam.

Wat speciaal is aan tai ji, is de langzame uitvoering. Bij tai ji loop je de “vorm”, een soort choreografie van aanval en verdediging. Als je een gevechtsmethode leren vergelijkt met een taal leren, zijn stoten en trappen woordjes. Een vorm, zoals bij tai ji, is de grammatica. Hoe kom je van de ene beweging naar de andere?

Tai ji doe je heel bewust. Je bent actief bezig je lichaamscontrole te verbeteren. Je leert bewegen vanuit je midden, je centrum. “Het midden is de generaal.” Het midden bestuurt de armen en benen, en daarmee voorkom je overbodige bewegingen.

Door bewust bezig te zijn met al je spieren, met je hele lichaam, tot in je tenen en je vingertoppen, leer je te leven met heel je lichaam. Je leert je lichaam besturen. En door te trainen in een kleine zaal met andere mensen, leer je je bewust te zijn van je omgeving.

Meer lezen over bewegingspatronen? Hier kun je het onderzoek over beweging en slachtofferselectie vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *