Beste mannen,

Deze is voor jullie. Normaal gesproken zijn mijn blogposts bedoeld voor vrouwen. Maar er lezen vast ook wel eens mannen mee. En ook voor mannen zijn er natuurlijk waarschuwingssignalen dat je relatie je een boel misère gaat bezorgen.

En ik kan natuurlijk niet voorkomen dat vrouwen ook meelezen en iets leren over de andere kant van het verhaal…

Waarschuwingssignalen

1. Als ze uit een omgeving komt waar geweld een geaccepteerde manier is om situaties “op te lossen”. Als er problemen zijn, ligt geweld dus altijd op tafel. Heb je een relatie met iemand, dan raak je altijd verwikkeld in haar omgeving. Op een dag doe je iets waarvan zij vinden dat je er klappen voor moet krijgen. Of er zit er een crimineel in je woonkamer aan wie je vriendin heeft beloofd dat jij hem gaat helpen met geld of met een leuk klusje.

2. Als ze jou graag met andere mannen ziet vechten. Geweld is niet stoer. De US Army is erachter gekomen dat de meeste soldaten expres mis schieten. Dat zegt ook iets over mensen die geweld wél leuk vinden: dikke kans dat er ergens iets flink mis is met deze vrouw. En dat ze jullie in gevaarlijke situaties gaat brengen waar jij (uiteraard niet zij) jullie dan weer uit mag redden.

3. Drank, drugs, en andere excuusjes voor onverantwoordelijk gedrag. Het interessante aan onverantwoordelijk gedrag is dat altijd iemand anders de negatieve gevolgen ondervindt. En hoe dichterbij je staat, hoe meer ellende.

4. Als ze bezet is. Als ze jou zo geweldig vindt, moet ze voor jou kiezen. En wel vóór je je emotioneel aan haar bindt. Doet ze dat niet, dan is daar je antwoord. “Ik ga echt wel bij hem weg, ik heb alleen even wat tijd nodig” is niet goed genoeg. Wil je echt iets met haar beginnen? Geef haar dan de motivatie om voor jou te kiezen. Geef haar geen intimiteit voor ze bij de ander weg is. Smeek of eis ook niet dat ze bij hem weg moet gaan. Zo’n gast wil je niet zijn. Laat dat aan haar. Laat haar maar bewijzen dat ze jou écht wil.

Wat overigens geldt voor al deze punten: ga ervan uit dat wat je ziet, normaal gedrag voor deze persoon is. Als ze met jou iets wil beginnen terwijl ze al een relatie heeft, waarom zou ze dan niet straks iets met wéér iemand anders beginnen? Aan het eind sta je met lege handen. En the joke is on you.

5. Als ze relaties met de ene eikel na de andere heeft, en alle mannen eikels vindt. Hoe groot is de kans dat ze toevallig elke keer een eikel weet te scoren? De gemeenschappelijke factor in al jouw relaties met anderen… ben je zelf.

6. Als ze jou op afstand houdt terwijl jij een goeie gast bent, maar wel relaties met eikels heeft. Normale mensen gaan weg van bedreigende, en toe naar prettige mensen. Als zij het tegenovergestelde doet, is er ergens iets defect. Kan zijn dat haar bad guy radar opsekop zit geïnstalleerd, of ze valt gewoon op foute types.

7. Als ze graag “dominante” mannen wil omdat ze “over aardige mannen heenloopt”. Awwww. Schattig als je 16 bent. Daarna zou je moeten weten dat een echte man een situatie domineert. Iemand die andere mensen domineert is een eikel. Als zij steeds tegen je op zit te boksen en wil dat jij daar overheen gaat, heeft ze ergens een probleem. Dit wordt strijd van dag 1 tot je laatste uur. Je verdient beter.

8. Als je iets aan haar wilt veranderen. Slachtoffers van huiselijk geweld of mensen die in andere gewelddadige relaties terecht zijn gekomen, hebben het altijd over de kleine dingen die zijn “verbeterd” aan de ander. Hulpverleners krijgen grijze haren van alle mensen die zeggen “Maar het wordt vast beter!” Want het wordt nooit beter. Alleen maar erger.

Vraag is: waarom zou je een relatie beginnen met iemand aan wie je iets wilt veranderen? Het mooie van liefde is toch dat je die ander helemaal fantastisch vindt zoals hij of zij is? Omdat dàt nou juist is waarom je verliefd bent op die persoon? Dus: wil je een relatie, of wil je iemands therapeut zijn? Er is namelijk een reden dat therapeuten en politie-agenten hun cliënten niet in hun eigen woonkamer behandelen…

Zijn er nog echte mannen?

Je hoort nog wel eens verzuchten dat er nog nauwelijks echte mannen zijn. Dat mannen tegenwoordig allemaal metromannen zijn of hipsters of wat dan ook de huidige trend is. Ik ben het daar wel een beetje mee eens. Want ik denk dat je niet zomaar een echte man bent. Daar moet je aan werken, om die titel te verdienen.

Alpha males

Sommige vrouwen zijn op zoek naar een “alpha male” – en sommige mannen willen dat graag zijn. Een alpha male zou een man zijn die een groep domineert, die kan doen wat hij wil en het gemaakt heeft op het gebied van geld, carrière en vrouwen. Het idee komt uit studies naar wolven uit de jaren ’40 van de vorige eeuw.

Er is alleen één groot probleem met die studies. We hadden toen nog geen goede camera’s, dus die studies zijn gedaan naar wolven in gevangenschap. En dieren in gevangenschap worden, door hun chronische gebrek aan belangrijke resources zoals ruimte, voedsel en partners, behoorlijk psychotisch. Ze zijn koekoek. Mesjogge. Als jouw ideaalbeeld van man-zijn is gebaseerd op een psychotische hokwolf, is er iets nogal mis.

Pick-up artists

Voor mannen die zogenaamd weer “mannelijker” willen worden, heb je van die “versiercoaches”, players en pick-up artists. Laatst kwam er nog één in het nieuws met leuke tips als “Hoe je haar bezwaren sloopt.” Even een open deur: seks met een vrouw tegen haar zin is verkrachting. Laat je niet belazeren door dit soort types. Een van hen vindt zelfs dat verkrachting gelegaliseerd moet worden.

Ik zie geen enkel verschil tussen players, pick-up artist en verkrachters. Regel 1: Je krijgt waar je op selecteert. Als je vrouwen versiert omdat je zoveel mogelijk vrouwen wil versieren, dan is dat wat je krijgt. Niet vrouwen die van jou houden of je ook maar enigszins waarderen. En als je seks hebt met vrouwen die eigenlijk niet willen, ook als het wettelijk niet verkrachting is, krijg je hetzelfde als een verkrachter, namelijk “seks met een vrouw die geen seks met jou wil.”

Ja, misschien krijg je dan dat onzekere meisje het bed in. Dat is niet alleen naar voor haar, maar het is ook supernaar voor jou. Een totaal lege en waardeloze overwinning. Het is niet raar als je je daarna nog rotter voelt dan daarvoor. En je hebt nog een kans om de bak in te draaien ook.

Wat versiercoaches en pick-up-artist je proberen aan te smeren is een carrière als verkrachter. Laat je die bullshit niet aanpraten.

De aanhouder wint niets

Je bent ook geen echte man als je je liefde blijft verklaren aan vrouwen die niet geïnteresseerd zijn. Wil je een echte man zijn? Stop dan met haar aandacht geven als ze niet geïnteresseerd is. Probeer haar niet te overtuigen. Kom niet met argumenten. Blijf het niet proberen. Als echte man verdien je beter, dus gedraag je daar dan ook naar.

Je hoeft niet te wachten op een echte “nee”. Veel vrouwen durven geen “nee” te zeggen omdat ze bang zijn dat mannen dan gewelddadig worden. Dat is on us. Onze schuld. Dus als je merkt dat een vrouw “het niet zeker weet”, “geen tijd heeft” of gewoon niet heel enthousiast is: direct afkappen.

Ken je het principe “Fuck yes – or no”? Als het geen “Fuck, yes!” van haar kant is, is het dus een nee. Een echte man worden begint met respect voor jezelf hebben, en dan neem je geen genoegen meer met vrouwen die niet echt willen.

Bezitters

Mocht het niet al apeduidelijk zijn: een vrouw is geen bezit. Ze is van zichzelf en niet van jou. Ik ben geen grote fan van LL Cool J, maar zelfs hij zei het al: “Man don’t choose a woman, a woman chooses a man.” Daar had Uncle L toch wel gelijk in. Als je denkt dat een vrouw van jou is, ben je een kleuter. “Mama moet er altijd voor mij zijn.” Bullshit. Zij kiest jouw om je awesomeness. Houdt je awesomeness op? Dan is er geen reden voor haar om te blijven.

Iedereen kan een echte man worden

Iedereen kan een echte man zijn. Gelukkig. En het is niet eens rocket science. Zorg dat je weet wat je te bieden hebt. Oh ja klein detail: je moet wel wat te bieden hebben.

Rory Miller zei tijdens een seminar: “Iedereen heeft wel een bepaalde resource die anderen niet hebben. Tijd, geld, kennis… Je bent goed bezig als je die resource inzet om anderen te helpen. Doe je dat niet, dan ben je gewoon een asshole.”

Eigenlijk vond ik dat wel mooi gezegd. Ik moest denken aan de woorden van Captain Brierly uit Joseph Conrad’s boek Lord Jim: “Het ergste is dat jullie geen enkel gevoel van waardigheid hebben; jullie denken niet genoeg na over wie je behoort te zijn.”

Daar begint het denk ik mee. Denk na over wie je zou moeten zijn. Kijk welke resource jij meer hebt dan anderen: tijd, geld, kennis of iets anders, en zet die in om anderen te helpen. Word een man die iets te bieden heeft.

Wil je dominant zijn? Domineer dan de situatie. Is je auto kapot, de trein te laat, je geld op, of wat dan ook? Hou op met zeuren, geef je vrouw niet de schuld, maar regel die shit. Los het probleem op. Doe de afwas, zet de tent op, bel een taxi, koop een nieuw bed. Je bent pas een man als je je verantwoordelijkheid neemt.

Maken je vrienden nare opmerkingen over vrouwen, fluiten ze vrouwen na, roepen ze “daar moet een piemel in” of dat soort bullshit? Zeg er iets van. Valt een vriend van jou vrouwen lastig? Is het een player of een pick-up artist? Zeg er iets van. Laat jouw mening duidelijk zijn. Laat zien dat jij niet een asshole wilt zijn.

Oh ja, en als al je vrienden assholes zijn, wat zegt dat dan over jou? Een echte man is niet met iedereen vrienden. Een echte man waait niet met alle winden mee. Hij weet waar hij voor staat.

Een echte man behandelt vrouwen met respect. Hij overziet de situatie en neemt de leiding. Is een meisje dronken bij jou aangeland? Leg er een dekentje over en laat haar met rust. Ben je begonnen met zoenen en aan elkaar friemelen en wil ze niet meer? Geef haar een kop thee, laat haar naar huis gaan, en laat haar verder met rust.

Een echte man zijn betekent dat je rechtop kunt staan en jezelf in de spiegel kunt aankijken. Dus kom op. Grow a spine.

Zoals je merkt heb ik niks over uiterlijk gezegd. Mannen denken dat ze een baard, tattoos, duimringen of een six-pack moeten hebben om een echte man te zijn. Onzin. Er is niets belachelijkers dan een perfect gegroomde man met brede borstkas en een mooi kostuum, die totaal geen inhoud heeft. Dat soort types gaat in een hoekje zitten jammeren als het even moeilijk wordt. Ondertussen regel jij die verhuizing, trek je die auto uit de modder of maak je het kampvuur aan.

Want weet je wat het geheim is van een echte man zijn? Dat je het niet voor iemand anders doet. Je doet het voor jezelf. Je hebt er niets aan te leren wakeboarden, gitaar spelen en fotograferen alleen omdat dat ene meisje die dingen leuk vindt. Straks wil ze je niet (of erger nog, ze wil je wel) en dan moet je de rest van je leven wakeboarden, gitaar spelen en fotograferen terwijl dat helemaal niet is wat jij wilt.

Dus ga de dingen doen die je graag doet. Weet wat je te bieden hebt. Want als je iets te bieden hebt, betekent dat vooral dat je jezelf iets te bieden hebt. Dat je in elke situatie kunt opbloeien. Of je directeur bent of bankwerker maakt niet uit. Of je een pak aan hebt of een spijkerbroek en een trui is niet belangrijk.

Door meer van jezelf te laten zien in plaats van te proberen jezelf te veranderen zodat die specifieke vrouw jou leuk vindt, trek je vanzelf de juiste mensen om je heen aan, en stoot je mensen af die niet met jouw awesomeness om kunnen gaan.

Het is geen rocket science.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *