Digitale veiligheid

LocatieTelefoonnummers, Insta’s, sexy appjes en facebook messages – er zijn een boel manieren om digitaal met iemand te flirten of te contacten. Maar als het misgaat, gaat het vaak heel naar mis. Naaktfoto’s die naar al je vrienden en familie worden gestuurd, of jongens die je blijven lastig vallen via de telefoon of ineens voor je deur staan. Je kunt het natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar hoe zorg je dat jij het best beschermd bent, zodat je naar hartelust kunt blijven appen, chatten en sharen?

Je telefoonnumer geven

Het moeilijke met “digitale” dingen zoals appjes, telefoonnumers en foto’s, is dat je ze niet meer terug kunt nemen. Als je je telefoonnummer eenmaal hebt weggegeven, kun je hem niet meer van de ander afnemen. Als je een foto eenmaal hebt verstuurd, krijg je hem nooit meer terug.

Het lijkt soms wel alsof digitale dingen gekopieerd willen worden. Je stuurt een appje naar iemand, maar die persoon maakt er een screenshot van en stuurt hem door, en die persoon stuurt hem weer door, enzovoorts. Je stuurt iemand een sexy foto, en die laat hem aan een vriend of een vriendin zien, en die maakt met de camera van zijn telefoon weer een foto van jouw foto, en ga zo maar door.

Het moment waarop je besluit iemand iets te geven, is dus superbelangrijk. Ik hoor vaak dat vrouwen bang zijn om hun telefoonnummer niet te geven. Want als je hem niet geeft, wordt die man misschien boos. Maar dat is eigenlijk het beste teken dat je je nummer niet moet geven. Want mannen die boos worden als je ze hun nummer niet geeft, daar wil je niks mee te maken hebben. Als zo iemand eenmaal je nummer heeft, kan hij je ook makkelijk in het echt vinden. Als hij boos wordt, mag je dus gerust blij zijn: “Gelukkig heb ik aan hem niet mijn nummer gegeven!”

Een nep-nummer geven is ook niet een goed idee. Je liegt daarmee namelijk tegen hem, en mensen worden nou eenmaal heel boos van liegen. Dat kan een reden zijn voor hem om zijn gelijk te halen, en je via andere wegen alsnog te vinden.

Het is dus superbelangrijk om je nummer niet te geven. Meestal worden nummers gevraagd in sociale situaties zoals feestjes en clubs. Wordt hij dan boos, dan zijn er in elk geval getuigen. En een man die boos wordt op een meisje – dat is voor niemand een mooie look.

Daarnaast gebruiken foute mannen dit soort vragen meestal als test. Als jij je nummer geeft terwijl je dat eigenlijk niet wil, weet hij dat hij je dingen kan laten doen die jij niet wil. En dan wordt het volgende dat hij je laat doen, erger.

Daarom is het belangrijk om te bedenken dat je je nummer nooit nu hoeft te geven. Als je niet zeker weet of je dit wel wil, kun je het altijd uitstellen. “Dat weet ik nog niet,” zeg je dan. Hetzelfde geldt voor sexy appjes en foto’s, natuurlijk. Wordt hij boos omdat je hem niet direct wil geven wat hij wil, dan weet je ook weer: met deze man wil ik niks.

Hetzelfde geldt voor toegang tot je facebook of andere social media. Als een man wil dat je hem toevoegt, kun je daar altijd eerst nog over nadenken. Als een man erop staat dat je hem nu toevoegt, weet je dat het fout zit en voeg je hem niet toe. Je bent altijd veiliger als je hem niet toevoegt, dan als je dat wel doet.

Laat een man dus ook niet meekijken op je telefoon, zeker niet als je een social media account open hebt staan. Dat is privé en daar heeft een ander niks mee te maken. En uiteraard heb je je telefoon beveiligd met een wachtwoord, zodat niemand anders erin kan!

Veilig op internet

Anoniem zijn op internet is heel moeilijk. Het kan via een VPN-verbinding, maar je moet wel weten hoe je die op moet zetten en het kost meestal geld. Wat makkelijker is, is zorgen dat mensen om je heen niet zien wat voor websites jij bezoekt. Het beste is om sites die je liever voor jezelf houdt, vanaf je telefoon te bezoeken. En natuurlijk geef je niemand anders het wachtwoord van je telefoon! Ook niet je vriendje of je beste vriendin. Je telefoon is jouw privacy.

Het handigst is om als je op internet gaat een nieuwe “private” tab te gebruiken. Dan wordt niet op je telefoon of andere device opgeslagen dat je op die site bent geweest. Dat is bijvoorbeeld handig als je deze website bezoekt of andere websites van hulpverleners. Mocht je dan opnieuw het internet opgaan terwijl iemand toekijkt, komt in elk geval niet die website naar boven.

Het moeilijke aan internet is dat je niet kunt zien wat voor personen er achter die site zitten. Misschien heb je het nieuws al gehoord dat zogenaamde “pro-ana coaches”, mensen die zeggen dat ze meisjes met anorexia willen helpen om nóg meer af te vallen (wat overigens levensgevaarlijk is), vaak mannen zijn die seksfoto’s van je willen en die dan gebruiken om je te bedreigen om in het echt seks met ze te hebben.

Het is voor allerlei foute types heel makkelijk om op allerlei sociale media nepprofielen te maken, en het is bijna onmogelijk om te zien wie er echt is en wie nep. Daarom geef ik niemand toegang die ik niet eerst in het echt heb ontmoet. Ik wil eerst weten of zo iemand echt is.

Alleen op Twitter leg ik nieuwe contacten, want dat is een zakelijk account en daar vertel ik geen privédingen. Dus ook niet: waar ik ben, of foto’s waar op te zien is waar ik ben. Vaak krijg ik via allerlei sociale media vriendschapsverzoeken van mensen die ik helemaal niet ken. Bedenk je: dat is omdat zij iets van je willen. Ik ga daar dus nooit op in.

Daarbij kan het zijn dat je mensen in je social media hebt die je daar eigenlijk niet meer wilt hebben. Het voelt waarschijnlijk moeilijk, maar ik kan je toch aanraden om ze te ontvrienden. Want met elke post die ze van je kunnen zien, krijgen ze meer informatie om je mee op te sporen en lastig te vallen.

Ook hier weer: als mensen je willen overhalen om wél toegang te geven, of als je bang bent dat ze anders boos worden, dan is dát al gelijk de beste reden om ze juist geen toegang te geven.

Op facebook kun je ook werken met lijsten: je kunt vrienden toevoegen aan een lijst. Voor toekomstige posts kun je bij privacy van de post instellen wie die post mogen zien. Daar kun je bijvoorbeeld opgeven: “vrienden, behalve de mensen op lijst X”. De mensen op lijst X krijgen je volgende post dan niet te zien. Maar let op: facebook verandert nogal eens dingen aan je privacy, dus het kan wel zo zijn dat die vrienden op die lijst wel weer al je gegevens kunnen zien. Daarom is dit niet zo’n betrouwbaar middel.

Van digitaal naar ‘live’

Als je dingen post vanaf je telefoon, willen veel apps en sites daar graag je locatie bij tonen. Het makkelijkst om daartegen te doen is je locatie uit te zetten op je telefoon. Dat bespaart ook gelijk een hoop batterij. Als je een app gebruikt om te navigeren, kun je meestal bij de instellingen gewoon die app toegang geven tot je locatie. Of je kunt locatie steeds handmatig aan- en uitzetten. Locatie is namelijk een wel erg makkelijke manier voor mensen om je in het echt te vinden.

Soms wil je natuurlijk iemand die je digitaal hebt ontmoet, in het echt spreken. Bijvoorbeeld als je een date hebt gemaakt via een dating-app. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar ik zou ervoor kiezen om iemand snel live te gaan ontmoeten, in plaats van eerst lang te chatten. Alles wat je via een app, chat of digitaal krijgt, kan namelijk nep zijn. In het echt kan iemand veel moeilijker doen alsof. Hij heeft geen tijd na te denken maar moet gelijk op je vragen reageren. Het is dus makkelijker om te weten met wat voor iemand je te maken hebt.

Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je goeie voorwaarden schept. Spreek ergens af waar mensen zijn, waar je makkelijk naar toe en weer weg kunt komen. Ergens waar je makkelijk kan controleren of iemand je volgt als je weer weg gaat. Zorg dat je iemand die je goed kent kan bellen om je te komen ophalen. En laat het duidelijk zijn dat je alleen maar afspreekt om te zien wat die ander voor iemand is. Zodat hij van tevoren weet dat je niet met hem mee naar huis gaat.

En beslis van tevoren wat je wel en niet wil. Als je een date hebt, gaat het er natuurlijk om dat je een beeld krijgt van of diegene leuk is om mee verder te gaan. Dan is het heel belangrijk dat je vertelt wat jouw wensen en grenzen zijn. Door uit te spreken wat jij wel en niet wil, krijg je heel veel informatie – namelijk door te zien hoe hij reageert. Ga je alleen maar mee met wat hij zegt, dan weet je nooit met wie je aan tafel zit. En stel zelf ook vragen! Zorg dat jij alle informatie krijgt die je wil hebben.

Foto’s, filmpjes, appjes, mailtjes

Zoals gezegd, het lijkt wel of digitale dingen gekopieerd willen worden. Elke foto kan opgeslagen en verder gestuurd worden. Als je jezelf filmt, weet dan dat die ander alles kan opnemen wat je doet. Ook al zegt hij misschien van niet.

Mocht hij trouwens uit zichzelf beloven verder niks te doen met je filmpje of foto’s, dan is dat eigenlijk al een goede reden om hem niks te geven. Een ongevraagde belofte is één van de bekendste waarschuwingssignalen dat er iets mis zit. Als iemand zegt, “Ik beloof dat ik het niet zal verspreiden”, dan weet je dat waar hij het eerst aan dacht is… de boel verspreiden.

Nu je weet dat alles wat je met iemand deelt, gekopieerd en verspreid kan worden, kun je makkelijker beslissen wat je wel en niet met iemand wil delen. Wat zou er gebeuren als hij die sexy foto of dat filmpje van je aan jouw vrienden of familie zou sturen? Of naar je klasgenoten of je collega’s? En ben je daar ok mee? En als hij jou geld zou vragen in ruil voor het niet verspreiden, zou je hem dan willen betalen? Als je zou betalen, dan is dat al gelijk een goede reden om die foto’s en filmpjes niet te maken.

Het is heel moeilijk om die beslissing te nemen als je echt op iemand verliefd bent. En dat is waar foute jongens voor zorgen: dat je verliefd op ze wordt. Ze weten precies hoe ze dat moeten doen. Dus het is veel handiger om van te voren regels voor jezelf te maken, dan kun je je daaraan houden. “Dat is een van mijn regels, dat doe ik niet.” Een echte man zou dat super stoer van je vinden. Die zou zeggen, “Wow, wat goed dat je dat zo doet.” Een foute jongen gaat proberen je toch over te halen. Dan weet je: niet doen.

Je hoeft niks – want jij bent al jij

Foute jongens en mannen die van alles van je willen – ze proberen je het gevoel te geven dat je iets moet, omdat je anders niet leuk, knap, spontaan of sexy genoeg bent. Of omdat zij het toch wel beter weten, of omdat ze anders boos, teleurgesteld of verdrietig worden.

Maar jij hoeft daar helemaal niks mee. Iemand die echt om jou geeft, zou jou nooit overhalen. Alles wat je wel en niet doet, online en offline, mag jij bepalen. Hoe meer je zo leeft, hoe meer manipulatieve, agressieve en foute jongens en mannen uit je buurt zullen blijven. Hoe meer je je wensen en grenzen aangeeft, hoe eerder je weet met wie je te maken hebt. En, tja, op internet en met je mobiel moet je jezelf soms even de tijd geven om na te denken of je iets wel écht wil. Een time-out voor jezelf is daarom altijd een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *