Je krijgt waar je op selecteert

Vooral als je iemand nog niet kent, is het erg moeilijk om het karakter van die persoon in te schatten. Maar om je eigen veiligheid – en dus een gelukkig leven – te kunnen creëren, moet je vaak wél een beslissing nemen. Dat soort beslissingen noemen we “quick & dirty”: snel en grof.

Hoe het niet moet

Op de universiteit kende ik een meisje dat een hekel had aan mannen. Op haar kamer had ze een grote poster hangen: “Waarom honden beter zijn dan mannen”. Ze had vaak afspraakjes – en vaak bleken dat inderdaad de grootst mogelijke rotzakken te zijn.

Tegelijkertijd had ze wel eisen aan mannen. Ze moesten lang zijn, langer dan zij, en sterk. En dat waren haar afspraakjes inderdaad.

Als ik steeds afspraakjes heb met vrouwen die arrogant en veeleisend zijn, dan zijn alle vrouwen arrogant en veeleisend… toch?

Of niet?

Een goede stelregel is dat er in al je interacties met mensen één gemeenschappelijke factor is:

jijzelf.

Dus als ik date met allemaal arrogante en veeleisende vrouwen… dan gaat er kennelijk iets met mijn selectie niet helemaal goed.

Weet wat je selectiecriteria zijn

Terug naar het meisje van het voorbeeld. Haar selectieregel was: “Hij moet langer zijn dan ik, en sterker.”

Stel je eens voor hoe het zou zijn om altijd groter en sterker te zijn dan anderen. Zou het niet heel makkelijk zijn om op mensen neer te kijken? Omdat je dat al letterlijk doet, zou je dat misschien ook wel heel makkelijk figuurlijk kunnen doen.

En omdat je sterker bent, weet je dat je mensen altijd kunt laten doen wat jij wilt – want uiteindelijk zijn ze bang voor jouw kracht.

Ik beweer niet dat alle grote, sterke mensen arrogante manipuleerders zijn. Wat ik beweer is dat als dit je enige selectiecriterium is, de kans wel bestaat dat je juist die mensen tegen zult komen. Je hebt namelijk niet gezegd dat hij ook lief moet zijn.

Zou het niet handiger zijn “Hij moet lief voor me zijn” als eerste criterium te hebben, voor mijn part op een gedeelde eerste plaats met “Groter en sterker”?

Waar ben je naar op zoek?

De eerste belangrijke stap om jezelf te kunnen omringen met mensen die goed voor je zijn, is dus kijken naar wat jouw selectiecriteria zijn – en een paar hele goeie te verzinnen.

Het blog Wait But Why beschrijft dat wij ons leven niet in grote gebeurtenissen leven. Wij leven één “gewone woensdag” na de andere. Iemand die je écht leuk vindt, is iemand met wie je 20,000 Gewone Woensdagen door gaat brengen.

Met wat voor iemand zou je dat trekken zonder boos, gek, of verdrietig te worden?

Maak je “boodschappenlijstje” eens op basis van die gedachte.

Wat je ziet is wat er is

Ok, nou weet je dus wat je wilt. Nou is de vraag: hoe herken je die dingen in het aanbod?

Als je iemand nog niet kent, is het enige wat je weet, de dingen die je ziet. Totdat je iemand beter kent, en bewijs ziet dat iemand ook heel anders kan zijn, kun je er van uitgaan dat wat je ziet, het “normale” gedrag van die persoon is.

Spreekt iemand je aan als je ’s avonds alleen op het station bent? Dan is dat dus iemand die vrouwen aanspreekt als ze ’s avonds alleen op het station zijn.

Bedriegt iemand zijn partner met jou? Dan is dat dus iemand die zijn partner bedriegt. Waarom zou hij niet precies hetzelfde bij jou doen, met weer iemand anders?

Gedraagt iemand zich agressief tegen andere mensen? Waarom zou hij dat dan ook niet tegen jou doen?

Is hij jaloers? Dan is hij hoogstwaarschijnlijk een jaloerse persoon, en jaloezie is één van de alarmsignalen van huiselijk geweld.

Quick and dirty

Quick and dirty heet niet voor niets zo. Dit zijn snelle beslissingen die je kunt nemen “op je gevoel”. Dat is heel nuttig, zeker als je veiligheid op het spel staat.

Het “dirty” gedeelte betekent in dit geval dat het niet erg nette beslissingen zijn: sterker nog, ze zijn vaak heel bevooroordeeld. Deze beslissingen neem je met het “Reptiel”-gedeelte van je geest: het oudste gedeelte van je hersenen dat de taak heeft om jou in leven te houden.

Als je een keer gestoken bent door een beest met zwart met gele strepen, dan zal je Reptiel in de toekomst alle beesten met zwart met gele strepen vermijden.

Dit is dus ook het gedeelte waar vooroordelen leven. Die hebben een plek – maar er zijn ook plekken waar die niet thuishoren.

Als je ’s avonds een groep jongens bij een bankje ziet hangen, loop er dan met een grote boog omheen. Krijg je een van die jongens de volgende dag op sollicitatiegesprek, dan moet je hem uiteraard totaal onbevooroordeeld behandelen.

Zorg voor je reptiel

Het Reptiel-gedeelte van je hersenen heeft dus het beste met je voor. Zij kan je helpen door snelle, intuïtieve beslissingen te nemen.

Helaas is het zo dat mannen een grote bedreiging vormen voor vrouwen. Mannen kunnen zich dat niet goed voorstellen, maar jij weet natuurlijk wat ik bedoel.

Als je dus in een situatie bent waarin dreiging kan ontstaan; als je met onbekende mannen te maken hebt, in het uitgaansleven of waar dan ook, laat je Reptiel dan eerst een kijkje nemen.

Zij kijkt naar wat er daadwerkelijk is, en stuurt haar oordeel naar jou: in Reptieltaal, dus als intuïtie of voorgevoel. Luister naar die boodschap, en bedenk of je 20,000 Gewone Woensdagen met deze persoon zou willen doorbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *