Grensoverschrijdend gedrag

De beste manier om een gevecht te winnen, is om niet te hoeven vechten. Logisch. Het is altijd het beste om helemaal niet in een vervelende situatie terecht te komen. Daarvoor is het belangrijk dat je vervelende situaties – vervelende mannen – leert herkennen. Maar hoe doe je dat dan?

Er zijn al heel wat artikelen geschreven over het soort mannen waar je beter bij uit de buurt kunt blijven. Vaak staan in die artikelen beschrijvingen waar je het al koud van krijgt. Maar hoeveel praktische informatie staat er nou echt in die artikelen?

Verkeerde mannen (zoek er zelf maar een naam voor – het gaat erom dat je weet wat ik bedoel) hebben bijvoorbeeld vaak een strafblad of een verleden van drugsgebruik. Vaak hebben ze er plezier in dieren pijn te doen. Maar ja, dat zijn nou niet dingen die ze direct aan je vertellen.

Verkeerde mannen hebben allerlei beroepen, ook hele keurige zoals pastoor, politieman, rechter, advocaat, leraar, professor, bankier, noem maar op. Ze zien er even verzorgd uit als anderen, en kunnen ook best een hond of een kind of een vrouw hebben. Je herkent ze dus niet aan hun uiterlijk.

Verkeerde mannen maken vaak gebruik van charme – maar het is bekend dat die charme zelfs getrainde psychotherapeuten om de tuin kan leiden. Dus hoe weet je dat je gecharmeerd wordt – terwijl je gecharmeerd wordt?

We weten eigenlijk best veel over dit soort mannen, alleen het herkennen is wat moeilijker. Een van de dingen die je in elk geval als waarschuwing kunt beschouwen is grensoverschrijdend gedrag.

Grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat jouw grenzen niet respecteert. Een simpel voorbeeld:

Hij vraagt of je nog wat wijn wil. Jij zegt nee. Hij schenkt toch je glas vol.

Onschuldig, toch?

Er ligt echter een instelling onder verborgen die niet klopt met het beeld van een man die van jou houdt.

Ik ben een man. Ik word verliefd op een vrouw. Waarom? Omdat ik de dingen die ze zegt en doet leuk vind. Ik moet lachen om haar grapjes, ik vind het leuk dat ze bij het eten over elk gerecht iets zegt, ik vind het stoer dat ze haar motorrijbewijs heeft – noem maar op.

Wat wil ik dan het liefst? Nog meer van dat alles! Ik vind háár leuk. Dus ik wil haar de ruimte geven om nog meer te worden wie ze is.

Zou ik dan haar glas vol schenken terwijl zij dat niet wil?

Natuurlijk niet. Niet omdat het niet mag of omdat het verkeerd is – gewoon omdat het niet bij me opkomt.

Als iemand jouw grens overgaat, is dat altijd een waarschuwing. Het specifieke geval is misschien niet zo heel vervelend, maar het komt voort uit een bepaalde manier van denken. En dat is een manier van denken die niets goeds voorspelt. Het is een manier van denken die geen respect heeft voor jouw grenzen, en dus ook niet voor jou.

Als iemand één van jouw grenzen overgaat, is de kans groot dat hij ook andere grenzen overgaat. Soms is het een test om te zien of hij jou kan laten doen wat je niet wil. Als een man in de trein je aanspreekt, en je praat terug terwijl het duidelijk is dat je dat niet wil, weet die man dat hij van jou iets gedaan kan krijgen, ondanks dat jij het niet wil. Hij weet dat hij over jouw grens heen kan gaan. Sterker nog: hij weet dat hij jou zelf over je eigen grens heen kan laten gaan.

Soms is het de eerste stap op weg naar iets ergers. In elk geval zegt het altijd iets. Het is aan jou om je te realiseren wat dat is. Natuurlijk is elke situatie anders. En elke situatie vraagt een andere reactie. Maar als je in elk geval al opmerkt dat iemand over jouw grenzen heen stapt, dan heb je al een belangrijke waarschuwing gehad, en kun je zorgen dat je uit die situatie wegkomt.

En wat nou het mooie is aan je grenzen aangeven: de goeie mensen om je heen zullen je er meer door respecteren. De mensen die van jou houden om wie je bent, die jou het beste willen geven – deze mensen zullen blij zijn als jij laat zien wat je wel en niet wil. Want die dingen, de dingen die jou maken tot wie je bent, zijn nou precies de reden waarom die mensen jou waarderen.

Veel plezier met het werken aan je grenzen, en tot ziens bij de training!